Medya ve siyaset ilişkisi her zaman önemli tartışma alanlarından biri olmuştur. Siyasetin, siyasi partilerin ve siyasi aktörlerin kamuoyu desteğine olan ihtiyacı ile medyanın toplumu etkileme gücü ve isteği, yönetenlerce medyayı önemli ve vazgeçilmez bir güç haline getirmiştir.
Medya ve siyaset, toplumsal sistemin iki önemli aktörü olarak karşılıklı bir ilişki içerisindedir. Şunu belirtmeliyim ki Medya ve siyaset, birbirlerinden ayrı süreçler olarak değerlendirilemez. Hem siyasetçilerin kamuoyu oluşturması hem de medyanın toplumsal gücü yakalaması açısından birbirleri arasında sürekli etkileşim halindedir ve her dönem birbirlerine yön verme gayretindedirler. İnternet ve sosyal medya kullanımının artması ile birlikte medya ve siyaset birbirine içe patlama olayı yaşamıştır.
Ülkemizde 30 Milyonun Üstünde Aktif Facebook Hesabı Var
Yapılan araştırmalara göre günde ortalama 2 saat 50 dakikamızı sosyal medyada geçiriyoruz. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Facebook’u, sırayla Twitter, Instagram, Google+ ve LinkedIn takip ediyor. Dijital medya uzmanı Tayfun Canlı yaptığı çalışmada, ülkemizde öne çıkan siyasetçilerin takipçi sayılarını da şöyle sıralamaktadır:
Recep Tayyip Erdoğan 12 milyon 982 bin, Kemal Kılıçdaroğlu 6 milyon 240 bin, Devlet Bahçeli 4 milyon 780 bin, Muharrem İnce 3 milyon 920 bin, Meral Akşener 2 milyon 560 bin, Selahattin Demirtaş 1 milyon 620 bin, Temel Karamollaoğlu 208 bin, Doğu Perinçek 201 bin.
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere etki edecek en büyük faktörün özellikle genç kitlelere ulaşmada ‘sosyal medyanın olacağı görülmektedir. TV’lerin izlenme oranlarının da düştüğünü göz önüne alırsak sosyal medyanın gücünün arttığını söyleyebiliriz.
Seçilme yaşının 18’e düşürülmesinden sonra gençlerin siyasete daha fazla ilgi göstermesiyle sosyal medya araçlarının seçimler üzerindeki etkisi oldukça arttı. Günümüzde 15-29 yaş arası internet kullanan gençlerin 96’sı sosyal medyayı kullanıyor.
Dünya genelinde internet ve sosyal medya kullanıcı sayılarına baktığımızda görüyoruz ki 2.5 milyar insan interneti kullanıyor. Kullanıcıların 1.8 milyarının ise sosyal medya ağlarında sosyal medya hesapları var.
Türkiye’de nüfusun 60’ı yani yaklaşık 48 milyon kişi internete bağlanıyor ve aktif sosyal medya kullanıcı sayısı da 48 milyon. Fakat bu sayının tekil kullanım olmadığını belirtelim.
Türkiye’deki mobil kullanıcı sayısı 71 milyonken, sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısı ise 42 milyondur.
Türkiye’deki cihaz kullanıcılarının 95’i cep telefonu sahibi ve 75’i akıllı telefon kullanıyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayar kullanımı 51 oranında.
Gençlerin yüzde 86'sı sosyal medyaya günde en az bir kere, yüzde 72'si ise her gün birkaç kere bağlanıyor.
Gençlerin yüzde 89'u sosyal medyada listelerindeki kişi ve kurumların paylaştıklarını takip ediyor ve yüzde 88'i arkadaşlarının paylaştıklarına yorum yapıyor.
Sosyal medyanın seçimde adaylara en önemli faydaları ise;
Organize olmayı kolaylaştırması,
Rakiplerin plan ve miting alanlarının önceden bilinmesine,
Bireyler arasında iletişimi arttırması,
Fikirlerin hızlıca yayılması,
Organizasyon ve iletişim maliyetini düşürmesi…
Ülkemizde 30 milyonun üstünde aktif Facebook hesabı var. Günde ortalama 2 saat 50 dakikamızı sosyal medyada geçiriyoruz. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Facebook’u, sırayla Twitter, İnstagram, Google+ ve LinkedIn takip ediyor.
Ülkemizde öne çıkan siyasetçilerin takipçi sayıları ise şöyledir:
Recep Tayyip Erdoğan: 13 Milyon
Kemal Kılıçdaroğlu: 6 milyon 240 bin
Devlet Bahçeli: 4 milyon 780 bin
Muharrem İnce: 3 milyon 920 bin
Meral Akşener: 2 milyon 560 bin
Selahattin Demirtaş: 1 milyon 620 bin
Temel Karamollaoğlu: 208 bin
Doğu Perinçek: 201 bin
Bu rakamlar zamanla değişim gösterebilmektedir.
İbrahim Taş/Sosyal Medya Ve Siyaset
Kaynak: Tayfun CANLI Dijital Medya Uzmanı