Güvenlik, gizlilik, korunma derken şifreler artık tüm hayatımızı ele geçirmiş durumda. 15-20 şifreyi akılda tutmakta zorlandığımız bu zamanda artık evlerimizin kapıları bile şifreli…
Teknolojinin hızla gelişimine bağlı olarak elektronik cihazların hayatımızdaki yeri de gittikçe genişlemeye başladı. Hayatımızın her alanına giren ve bizleri etkisi altına alan elektronik cihazların faydası kadar bizleri tedirgin yönleri de var.
Kredi ya da banka kartlarında veya cep telefonlarımızdaki pin kodları, bilgisayar ve e-posta hesaplarımızdaki şifreler, Msn, Facebook, Twitter, Instagram ve Linkedin gibi sosyal ağlardaki kullanıcı şifreleri, banka internet şubelerindeki kullanıcı şifreleri, Televizyonların kumandasındaki şifre, iş yelerlerindeki kasa ve alarmlarda hatta evlerin kapılarındaki kilitlerde bile şifre bulunuyor.
KULLANICILAR ZORLANIYOR
Günlük hayatımızın vazgeçilmezleri olan bilgisayar, kredi kartı, banka kartı, internet bankacılığı, sosyal paylaşım siteleri, e-posta gibi birçok aracı kullanabilmek için zorunlu olan şifreler, güvenliğimiz için faydalı olsa da ezberleme zorluğu biz kullanıcılara zor anlar yaşatabiliyor.
Kimimiz telefonunun pin kodunu, kimimiz e-devlet şifresini, kimimiz banka kartının şifresini unuttuğu için sıkıntı yaşıyoruz. En basitinden kullandığımız cep telefonlarımızda pın kodu, ekran kodu, güvenlik kodu gibi birden fazla şifreye sahip olmak zorundayız.
Bunun yanında Sosyal paylaşım sitelerinin e-posta hesapları ile anlık mesajlaşma programlarında belirlenen şifrelerin unutulması veya başkasının eline geçmesi durumunda da kullanıcılar olarak neredeyse tazmini mümkün olmayan zararlara uğrayabiliyoruz.
ŞİFRELER AKILDA KALMIYOR
Kişisel bilgilerimizin güvenliği için oluşturduğumuz şifreler çoğu zaman başkaları tarafından çalınabiliyor. Uzmanlar bu noktada bizlere ''kırılması'' daha zor şifre kullanmalarımızı öneriyor, ancak şifrelerin zorluk seviyesi arttıkça, akılda kalma oranı da o ölçüde düşüyor.
Şifrelerde belli bir standart da bulunmuyor. Bazen sadece rakam, bazen harf ve rakam kullanılırken, kimi 4, kimi 5, kimi 6-8 haneli olması zorunlu tutulan şifreler, zihinlerimizi bir hayli zorluyor. Hergün onlarca kişi çeşitli platformlarda 'şifremi unuttum' butonunu tıklayarak şifrelerini güncellemek zorunda kalıyor.
BASİT ŞİFRELERDEN UZAK DURUN
Güvenliğimiz için oluşturduğumuz bunca şifreyi kırıp bizleri mağdur etmek isteyen Hackerlere karşı bizleri uyaran uzmanlar, “Şifrelerimizde harfler, sayılar ve semboller kullanmamızı öneriyor. Harfler küçüklü/büyüklü olsun. Mutlaka 8’den fazla karakter kullanın.
Şifrenizi yılda en az bir defa değiştirin. Abc123, 123456 gibi basit şifrelerin yanına bile yaklaşmayın. Şifrelerde güvenliğiniz için kendi özel isminizi ya da yaş gününüzü kullanmayın" uyarısında bulunuyor. Peki, bizler hayatın şifresini çözenler teknolojinin şifre sarmalını nasıl çözeceğiz? Orası meçhul…
İbrahim Taş