Ekmek almak için bir fırına girdim ,fırının giriş kısmına bir çivi çakılmış, poşette asılı birkaç ekmek….
Ekmek almak için gelen bazı müşteriler bir tane de askıya bırakmak için alır, İhtiyacı olanlarda gelir alır askıdan ekmeğini..
Peki askıda ekmek olgusunu kim nasıl buldu?
Askıda Kahve ….çok eski bir İtalyan geleneği.
Bu geleneğe göre İtalya da herhangi biri kafeye girer ve " due caffee, uno sospeso" ( iki kahve biri askıda) der. Adam iki kahve parası öder, bir kahve içerek çıkar. Askıda kahveler için kapının dışına askıda kahve olduğunu belirten bir kağıt iliştirir. Sonra kafeye gelen başka biri askıda kahve içmek ister,adamın kahvesi de hazırlanır, Ne kahve ısmarlayan kime ısmarladığını bilir ne de kahvesini içen; hiç kimseye minnet etme duygusu yaşamaz. Askıda kahve yazısının da kafenin dışında olması kahve içmek isteyeni zor durumda bırakmaz..
Askıda ekmek de bu gelenekten esinlendi sanırım.
Duyandan da getirenden de Allah razı olsun.İtalyan bile olsa bu kadar insani bir gelenek her toplumda sürdürülmeli bence.
Toplumsal dayanışmanın ne güzel bir örneğidir bu; ekmeğini paylaşabilmek. Bu arada askıda ekmek projesi Ispartalı genç bir iş adamının projesi..
Gündem de şu an cok dolaşıyor askıda ekmek.. Beklenilen ekmek zammının ardından sayın Devlet Bahçeli nin gündem konusu.. uzun zamandır fırıncılar ekmekten para kazanamadıklarından şikayetçiydi. Seçimler de bitti.. Herkeste beklenilen bir gelişmeydi zam… Fırıncılar zam haberine az da olsa sevinirken bir tane ekmek için 1 TL yi zor bulan vatandas ne düşündü? Gelen zam sonrasında Sayın Bahçeli nin sözleri gerçekten şu aralar unutmuş olduğumuz yardımseverlik özelliğimizi bize hatırlattı.
Bakın askıda ekmek için sayın Bahçeli nin sözleri nasıl?
Ekmek fiyatlarındaki artış dikkatle takip edilmeli. Ekmeğin kilosuna yüzde 15’lik zam insani ve vicdani boyutta değil. Bu sebeple Ankara’da özellikle de Çankaya’dan başlamak üzere ‘Askıda ekmek projesi’ni başlatıyorum. Hali vakti yerinde her vatan evladı kendisine en yakın ekmek fırınına gitmeli. Eğer iki ekmek alacaksa üç ekmek parası ödemeli. Bir ekmeğin askıya alınmasını fırıncı ile paylaşmalı. Fakir fukara kardeşlerim, durumu yerinde olmayan insanlarımız fırına veya ekmek satılan yerlere gittiğinde ‘Bana askıdan bir ekmek verebilir misin?” diyebilmeli. Böylelikle kültürümüzün dayanışma ve yardımlaşma dinamikleri harekete geçirilebilmeli. Unutmayalım ki, inancımız ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ esasına dayanmaktadır.
Geçirdiğimiz zor dönemleri ancak birbirimize destek olarak kolaylıkla atlatabiliriz. Toplum olarak zaten biz yardımsever ,merhametli bir toplum kökenine sahibiz. Bir ekmek fazla alıp askıda ekmek kampanyasını destekleyerek maddi durumu olmayan kişilere yardım edebiliriz. Vakit birbirine kenetlenme vakti.. hadi şu sosyal medyadan, sosyete dedikodularından, moda haberlerinden biraz sıyrılalım. Etrafımıza bir bakalım. Bir askıda ekmek te biz asalım şu çivilere..
Sosyolog Funda TOPAL