Tarih: 03.01.2024 12:35

Yetişkinlerde hemlich manevrası nasıl yapılır?

Facebook Twitter Linked-in

Erdem, "Hastanın boğazına yani nefes borusuna yabancı madde kaçtığında hasta refleks olarak öksürmeye başlar. Vücudu o parçayı dışarıya atmaya çalışır. Bu gibi durumlarda hastanın öksürmesine müdahale etmeyeceğiz. Bu kısmi tıkanıklık tam tıkanıklığa dönüşürse. O zaman biz devreye gireceğiz" dedi.

Tam tıkanıklığı anlamak için şu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Erdem, "Öncelikle hastamız öksüremeyecek, nefes alamayacak, konuşamayacak evrensel boğuluyorum hareketini yapmaya başlayacak, elini boğazına götürecek ve bize boğulduğunu anlatmaya çalışacak ve can telaşıyla panikleyecek" ifadelerini kullandı.

Hemlich manevrasının nasıl yapıldığını da anlatan Erdem, şunları söyledi:

"Hemlich manevrası yapacağımız kişiyi öncelikle sakinleştireceğiz. Sonrasında ayaklarımızı dengeli bir şekilde yere konumlandıracağız. Hastamızın bir elimizle karın bölgesinden yakalayacağız. Hastayı bir miktar eğdikten sonra iki kürek kemiği arasına güçlü olan elimizle güçlü bir şekilde vurup yukarıya doğru süpüreceğiz. Bunu beş kez yapacağız. Bir, iki, üç, dört ve beş. Eğer ki çıkmazsa bu sefer de karına bası uygulamasını yapacağız. Bunu yine yere sağlam bir şekilde konumlanıp bir elimizi bu şekilde yumruk yaptıktan sonra hastanın iman tahtasının altında bulunan diyafram boşluğuna koyacağız. Diğer elimizle yine güçlü olan elimizde diğer elimizin üzerine baskı yapacağız ve bu şekilde hastayı kavradıktan sonra içeriye basıp yukarı şeklinde bası uygulayacağız. Bunu da aynı şekilde beş kez yapacağız. Bir iki, üç, dört ve beş. Eğer çıkmazsa yine sırta vuruş şeklinde devam edeceğiz."

Erdem, hemlich manevrasının acil durumlarda hayat kurtarabileceğini hatırlatarak, "Hemlich manevrasını her bireyin öğrenmesi gerekir. Bu sayede, hayat kurtarabiliriz" dedi.

BİHA





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —