Viranşehir'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Viranşehir ilçesindeki Sefertepe ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Salih Ekinci, “Çalışmaların yapılması için hazırlıklar başladı. İlçemizin tarihi ve sürüklenme tanıtmak için çalışmalarımız sürecek ”dedi.

KÜLTÜR 5.12.2020 22:56:00 0
Viranşehir

Viranşehir'de Eskikale ve Kırbalı mahalle üretimi içerinde yer alan Sefertepe, 2013 yılında Viranşehir Belediyesinin girişleri içindeki Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından II. Derece Arkolojik sit ilan edildi. Çanak çömleksiz neolitik döneme tarihlenen Sefertepe'de yapılan yüzey araştırmaları içinde bulunan 'T' şeklinde steller ile çanak çömleksiz neolitik döneme ait önemli bulgulara rastladığı gözlendi. Kuzey-güney dizilmiş ve 3-5 km aralıklarla kurulmuş bu yerleşimler benzeri görülmeyen bir ortaya çıkardı.

Daha önce tespit edilmiş olan ve içinde "T" şeklinde dikmetaşların yer öğren Nevali Çori, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi benzer çanak çömleksiz neolitik döneme ait Sefertepe'de yapılacak arkeolojik kazıların tarihe ışık tutacağı öngörülüyor.

Geçen yıl kazıların başlatılması için yapılan başvurunun olumsuz neticelenmesi üzerine Viranşehir Belediye Başkanı Salih Ekinci, Ankara'da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ile görüştü.

Viranşehir'in kültür turizm turizm yolunun haritasının, kültürel kaynaklarının korunup gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla planlanan projeler ile ilgili yapılan görüşmede, Sefertepe'de tıpkı Göbeklitepe, Karahantepe gibi tarihe ışık tutacağı, yapılacak olan arkeolojik kazıyla birlikte, Viranşehir'in potansiyelinin artacağı ve ilçe ekonomisine önemli katlı sağlayacağı vurgulandı.

Viranşehir Belediye Başkanı Salih Ekinci konuyla ilgili açıklamasında, “Yaptığımız görüşmeler neticesinde kazı izninin verileceğinde haberler bizleri mutlu olacak. İlçemizde incelenecek ilk bilimsel açıdan önemli ölçüde önemli. Viranşehir Belediyesi olarak Sefertepe'de yapılacak olan arkeojik kazıya sponsor olacağız. Tarihin gün yüzüne çıkması için atılan her adımda bizler orada olacağız. Kültürel mirasın sahasında yazılmış yazı yazıları devam etmektedir ”dedi.

Viranşehir'in tarihi ve kültürel bir şehir oldugunu, hemen hemen kasabanın her yerinde tarihi kalıntılar bilgisini ifade eden Ekinci, “Çatalat Harabeleri, Hanefiş Kilisesi, Dikmeler, Viranşehir Surları, Çemdin Kalesi ve daha fazla yapı var. Kızlar Sarayı ve en son Göbeklitepe gibi bir yapı. Biz belediye olarak girişimlerde bulunduk. Çalışmaların yapılması için hazırlıklar başladı. İlçemizin tarihi ve yaşantılı dünyaya tanıtmak için çalışmalarımız sürecek ”diye konuştu.

Kısa bir süre önce Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ile görüştüklerini ifade eden Ekinci, görüşmeye AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri'nin katıldığını belirtti. Ekinci, Sefertepe ile yeni tarihi bulunun çıkacağını aktardı.