Vekil Ahmet Akay’dan önemli açıklamalar!

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay TBMM'de GAP Bölge kalkınma idaresi başkanlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

SİYASET 8.12.2021 17:03:00 0
Vekil Ahmet Akay’dan önemli açıklamalar!

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu eşsiz kaynakları değerlendirerek, insanımızın refahını yükseltmeyi; bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermeyi, ulusal düzeyde ekonomik gelişmeye, istihdama ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan bölgesel bir kalkınma projesidir.’’dedi.

Vekil Akay; Kalkınma programları arasında ölçek, boyut ve hedefleri itibarıyla dünyadaki en büyük atılımlardan biri olan GAP, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak illerimizin yer aldığı, alan ve nüfus açısından ülkemizin yaklaşık %10’luk bölümünü oluşturan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni kapsamaktadır.’’

GAP İDARESİNİN MERKEZİ ŞANLIURFA’DA BULUNMAKTADIR

Proje, tarımsal sulama ve enerji projelerini esas alarak kolektif kalkınmayı hedeflemiştir. Bu doğrultuda bölgede 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve sulama şebekelerinin yapımı planlanmıştır. GAP’ın tamamlanmasıyla 1,8 milyon hektar alanın sulamaya açılması, yılda 27 milyar kilovat-saat hidroelektrik enerji üretimi ile ülkemizin enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılanması öngörülmüştür.

HARRAN VE AKÇAKALE MC1 CAZİBE SULAMASI İHALESİ YAPILDI

Harran ve Suruç Ovaları başta olmak üzere Ceylanpınar Viranşehir ve Mardin ovalarının cazibe sulaması büyük ölçüde tamamlanmıştır. Son olarak bizim de takip ettiğimiz Harran ve Akçakale’nin dağ eteği köylerini kapsayan MC1 Cazibe Sulaması İkmal İşi geçtiğimiz haziran ayında ihale edilmiştir.

MARDİN-CEYLANPINAR ANA SULAMA KANALI 221 KM UZUNLUĞUNDADIR

Ana sulama kanalının 221 Km uzunluğunda olduğunu söyleyen Vekil Akay sözlerine şu şekilde devam etti: Şanlıurfa’dan Ceylanpınar’a, Viranşehir’e, Kızıltepe’ye, Nusaybin’e ve Mardin’e kadar tüm ovalara can suyu götüren, adeta yapay bir nehirdir. Çok şükür bu muaazam eseri de AK Partimiz yapmıştır. Ürün çeşitliliği açısından daha önce kuru tarıma dayalı buğday, arpa, mercimek üretilirken; sulama sistemleri sayesinde başta pamuk, mısır gibi birçok ürün üretilmeye başlanmıştır. Ülkemiz açısından stratejik bir ürün olan pamuğun% 60’ı GAP bölgesinde üretilmektedir. GAP enerji projelerinde gerçekleşme oranı, bu yıl Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu Barajı ile yüzde 90’nın üzerine çıkmıştır. GAP kapsamında tamamlanan HES’lerin işletmeye alınışından 2020 yılı sonuna kadar ürettikleri elektrik enerjisi 491,4 milyar kilovat-saat olarak gerçekleşmiş, üretilen bu enerjinin parasal değeri 29,5 milyar dolar olmuştur. Bu durum, GAP'ın kendini amorti ettiğini göstermektedir. Ayrıca güneş enerjisi sistemleri başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları desteklenmiştir. Bu bölge aynı zamanda terörden çok çekmiş bir bölgedir. Merhum Haluk Dursun hocanın dediği gibi ‘Dicle’nin kuzularını, kurtlara kaptırmamak’ için, insanımıza bulunduğu yerde iş ve aş sağlamak, onu eğitmek, ona sağlık hizmeti sunmak gerekmektedir. Biz AK Parti olarak tam da bunu yapıyoruz ve kim ne derse desin bunu yapmaya da devam edeceğiz. Sonuç olarak GAP, tarımdan sanayiye, eğitimden sağlığa, ulaştırmadan turizme kadar birçok alanda bölgeye fevkalade katkı sağlamıştır.’’açıklamasında bulundu.