Şubat Ayında Konut Satışları Yükseldi: Şanlıurfa’da Artış Dikkat Çekti

Şubat Ayında Konut Satışları Yükseldi: Şanlıurfa’da Artış Dikkat Çekti...

EKONOMİ 14.03.2026 22:35:00 0
Şubat Ayında Konut Satışları Yükseldi: Şanlıurfa’da Artış Dikkat Çekti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı Şubat ayına ilişkin konut ve iş yeri satış istatistiklerini açıkladı. Verilere göre Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre artış gösterirken, Şanlıurfa’da da yükseliş kaydedildi.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde Şubat ayında toplam 124 bin 549 konut satıldı. Bu rakam, 2025 yılının aynı ayına göre yüzde 5,9’luk artışa işaret etti. Satışların 37 bin 785’i ilk el konutlardan, 86 bin 764’ü ise ikinci el konutlardan oluştu. Böylece toplam satışlar içinde ilk el konutların payı yüzde 30,3 olurken, ikinci el konutların payı yüzde 69,7 olarak hesaplandı.

İpotekli satışlarda ise belirgin bir yükseliş yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 artan ipotekli konut satışları 25 bin 35’e çıktı. Buna karşın diğer satış türleri yüzde 0,5 azalarak 99 bin 514 olarak gerçekleşti. İpotekli satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 20,1 oldu.

2026 yılının Ocak-Şubat dönemine bakıldığında ise Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 artarak 236 bin 29’a ulaştı. Bu süreçte ipotekli satışlar yüzde 29 artarken, diğer satış türlerinde yüzde 4,4’lük düşüş görüldü.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ise gerileme yaşandı. Şubat ayında yabancılara satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalarak 1.506 oldu. Toplam satışlar içinde yabancıya satışların payı yüzde 1,2 olarak kaydedildi. Ocak-Şubat döneminde ise yabancılara yapılan konut satışları yüzde 12,1 düşüşle 2 bin 812’ye geriledi. En fazla konut alan yabancılar 191 konutla Rusya Federasyonu vatandaşları olurken, onları 131 konutla İran ve 106 konutla Irak vatandaşları takip etti.

Öte yandan iş yeri satışlarında sınırlı bir düşüş yaşandı. Türkiye genelinde iş yeri satışları Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 azalarak 15 bin 69’a geriledi. İlk el iş yeri satışları yüzde 5,2 düşüşle 3 bin 981’e inerken, ikinci el satışlar yüzde 0,4 artarak 11 bin 88 olarak kaydedildi. Aynı dönemde ipotekli iş yeri satışları yüzde 62,8 artışla 692’ye yükselirken, diğer satış türleri yüzde 3 düşüşle 14 bin 377 oldu.