SEYAHAT FİRMALARI İLİMİZDE DÜZENLENEN `TURİZM SEKTÖR BULUŞMASI`NA YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

SEYAHAT FİRMALARI İLİMİZDE DÜZENLENEN `TURİZM SEKTÖR BULUŞMASI`NA YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

TURİZM 8.05.2017 08:24:14 0
SEYAHAT FİRMALARI İLİMİZDE DÜZENLENEN `TURİZM SEKTÖR BULUŞMASI`NA YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

6-7 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’ın tarihi ve turistik mekânlarını ziyaret etmek amacıyla İlimize davet edilen tur operatörleri ve Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un katılımıyla 'Turizm Sektör Buluşması' programı gerçekleştirildi.

 

Programa Vali Aksoy’un yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, Vali Yardımcısı Mehmet Çağrı Özpolat, oda ve borsa başkanları, ülkemizin önde gelen seyahat firmalarının yetkilileri, STK temsilcileri, ilimiz turizm sektörünün temsilcileri katıldı.

 

Turizm Buluşmasında ilk olarak İlimizi tanıtan bir film izlendi.

 

Açış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil şunları söyledi: “Diyarbakır; dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bu kentte12 bin yıllık yaşam serüveninden bahsediyoruz. Burası insanoğlunun ilk yaşama başladığı ve buğdayın ilk ekildiği, hayvanın ilk olarak evcilleştirildiği bir kenttir.”

 

Daha sonra konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ise şöyle konuştu: “Tur düzenlemede en çok karşılaştığınız sorun güvenlik sorunuydu. Fakat 2 gündür misafirimizsiniz ve Diyarbakır da ülkemizin diğer şehirleri gibi güvenli bir şehirdir. Rahatlıkla Diyarbakır’a tur düzenleyebilirsiniz.”

 

Başkan Sayar’dan sonra konuşan TÜRSAB Başkanı Ulusoy ise şunları söyledi: “Biz Diyarbakır’dan ders almaya geldik. Her zaman söylüyorum Anadolu’ya çıktığınız zaman sakın ders vermeye kalkmayın, ders almaya gidin. Bundan 2 yıl önce Sayın Valim değerli eşleri ile birlikte sektör temsilcilerini İstanbul’da topladığımızdaki mesaj şuydu: Eşinizi, çocuklarınızı alın Diyarbakır’a gelin. Bugün burada bizlere çok büyük görevler düşmektedir. Ülkeyi sosyo-ekonomik olarak birbirine bağlayan turizm hareketi sizlerle devam ediyor. Buraya güzel tatlılar yemeye, sabah ciğer tatmaya gelmedik. Şimdi kenetlenme zamanıdır. Avrupa'nın bize hasmane tutumu, güçlü bir Türkiye istememesi ve parçala-böl-yönet esasında hareket etmesi, bizi daha çok birbirimize bağlayan şekle sokmuştur. Vandalizmin getirmiş olduğu yıkımlar gelenek, görenek ve adetlerimizi gecikmelere uğratmıştır. Burası moda bir kent değil, marka bir kenttir. Burası Dubai değil. Buranın 10 bin yıllık tarihi var. Bu topraklarda kazandınız, bu topraklara borcunuzu ödeyin. Türkiye’nin birliği ve beraberliği için borcunuz var. Eğer huzur, barış, ekmek varsa orada kavga yoktur. Dağda, bayırda gezenleri geri getirecek olan, iş ve aş verecek olan bizleriz. Onun için size büyük görev düşüyor.”

 

TÜRSAB Başkanından sonra konuşan Vali Aksoy ise şunları söyledi: “Sayın Milletvekilim, Sayın Başsavcım, TÜRSAB’ın çok değerli Başkanı, çok değerli oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşlarımızın çok değerli temsilcileri, değerli katılımcılar; Valiliğimizin koordinasyonunda Turizm Platformu ve birçok kurumumuzla iş birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz Turizm Sektör Buluşmasına hepiniz hoş geldiniz, onur verdiniz.

 

33 medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültür ve inanca sahip insanların bir arada hoş görü içerisinde yaşadığı bir kent

 

Benden önceki konuşmacılar da ifade etti, tanıtım cd'sinde de açıkça ifade edildi, Diyarbakır tarihi birikimleri ile doğal zenginlikleri ile Türkiye’nin önemli kentlerinden birisi. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültür ve inanca sahip insanların bir arada hoş görü içerisinde yaşadığı bir kent. Böylesine önemli bir kentin, tarihi değerlerini, doğal güzelliklerini ortaya koymak, kamuoyuyla paylaşmak, Türkiye’ye ve dünyaya anlatma adına önemli bir fırsatı, bir toplantıyı bugün gerçekleştirmiş oluyoruz.

 

Özellikle Diyarbakır’ın var olan değerlerinin anlatılması, paylaşılması turizmden hak ettiği payı alabilmesi adına bu toplantıyı çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Daha önce Başaran Ulusoy Bey ile Diyarbakır’da bu toplantıyı yapma adına birçok kez ön görüşmelerimiz oldu. Planlamalarını yaptık ama çeşitli nedenlerle bunları ertelemek zorunda kaldık.  Uzun zamandır planlamasını yaptığımız bu toplantıyı dün ve bugün gerçekleştirmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.

 

 

Diyarbakır Surlarının korunması ve bizden sonraki kuşaklara aktarılması da bizim sorumluluğumuz

 

Biz İstanbul’daki turizm fuarına katıldığımızda o zaman sektör ile bir araya gelip Diyarbakır’ı anlatmış ve Diyarbakır’a tur düzenlemelerini kendilerinden talep etmiştik. Ancak ülkemizin gelişen şartları içerisinde buna pek fırsat bulamamıştık. Ama bugün arttık bu fırsatı yakaladığımızı ve bundan sonraki süreçte Diyarbakır’ın da turizmde daha net olarak farklı konumda olması gerektiğini biliyoruz. Diyarbakır çok önemli bir tarihe sahip. İl merkezinde ve ilçelerimizde 1260 civarında tescilli tarihi eseri var. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesinde yer aldı. Önemli bir eser olarak dünya literatüründe de artık konuşulmaya başlandı. Diyarbakır Surlarının korunması ve bizden sonraki kuşaklara aktarılması da bizim sorumluluğumuz. Özellikle Sur İlçemizde yaşanan son terör olaylarından sonra tarihi eserlerin korunması ve ihyası konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordineli çalışmasıyla, önemli faaliyetler ortaya kondu. Tahrip olan eserlerin onarımları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bunları da yeniden turizme kazandırma adına önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

 

TOKİ 3 ay gibi bir zamanda yaklaşık 10 milyon lira bedelle o rekreasyon alanını tamamladı ve bugün vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği bir yer haline getirdi

 

Diyarbakır önemli değerlere sahip. İç Kale’yi dün birçok arkadaşımız görme fırsatı buldu. 2005 yılından itibaren devam eden bir restorasyon çalışması sonrası bu faaliyetler tamamlandı ve bugün İçkale turizme hizmet eder bir noktaya geldi. Özellikle en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bulunan ve kazı çalışmaları belirli olarak tamamlanan Körtik Tepe’den çıkan malzemeler arkeoloji müzemizde sergilenmeye başlandı. Vakti olan arkadaşlarımızın görme fırsatı oldu ise gerçekten çok önemli, Türkiye’de ve dünyada değerli malzemeler bulundu ve teşhir edilebilir noktaya taşındı. İç Kale’nin restorasyonları tamamlandı. Hemen ön tarafında Hz. Süleyman Cami ve sahabelerin bulunduğu alanda daha önce başlatılan ve yarım kalmış olan proje TOKİ tarafından kamulaştırma yetkisi Valiliğimize devredilerek kamulaştırma işlemleri tamamlandı. TOKİ 3 ay gibi bir zamanda yaklaşık 10 milyon lira bedelle o rekreasyon alanını tamamladı ve bugün vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği bir yer haline getirdi.

 

Gazi Caddesi ve Melik Ahmet Caddesi de sokak sağlıklaştırması ve iyileştirmesi adına çalışmaların başlatılacağı bir konuma gelindi. Özellikle yeniden bu sokaklar yapılacak. Sokak mobilyaları ve aydınlatmalar yenilenecek. Çok daha güzel çok daha farklı bir konuma taşınmış olacak. Ulu Cami civarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca sokak sağlıklaştırması başladı, binaların giydirme işlemleri devam ediyor. Bazalt ve ahşap ağırlıklı bir modelle Diyarbakır önceki dönemden daha iyi bir konuma taşınacak. Özellikle Diyarbakır’ın turizm alt yapısına baktığımızda gerçekten Diyarbakır’da daha 1 ay olmadı yeni bir 5 yıldızlı otel hizmete açıldı. Yeni yapılan otellerimiz de var. Toplama baktığımızda 27 adet turizm işletme belgeli otelimiz var. Bunların toplam yatak sayısına baktığımızda da 4000'e yaklaşan bir yatak kapasitemiz var.

 

Özellikle Diyarbakır’da ulaşımın, seyahat etmenin rahat ve konforlu olması önemli. Diyarbakır Havalimanı uluslararası standartlarda bir terminal binasına kavuştu. 6 körüklü 5 milyon yolcu kapasiteli bu terminal binamızda turizmin alt yapısının oluşmasında bize çok güzel yardımı olacak. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon yolcu bu havalimanını kullandı. Türkiye’de baktığımızda yolcu sayısı itibariyle geçtiğimiz yıl 11. sırada yer alıyor.

 

Diyarbakır’da kültürel eserlerin korunması ve turizme kazandırılması konusunda son 10 yılda 100 milyona yakın bir harcamayla farklı noktalarda çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Kültür Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı cazibe merkezlerini destekleme programı çerçevesinde Valiliğimize aktarılan kaynaklar ve diğer kurumlarımızın katkılarıyla çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi.

 

Kongre turizmi için önemli bir alt yapıya sahip olduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum

 

Değerli katılımcılar; ben Diyarbakır’ın bir farklı boyunu da seyahat acentelerimiz buradayken söylemek istiyorum. Diyarbakır’ın tarihi zenginlikleri var, doğal güzellikleri var ama bunların dışında önemli bir alt yapıya daha sahip Diyarbakır. Kongre turizmi için önemli bir alt yapıya sahip olduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum. Diyarbakır’ın kongre turizmine baktığımızda çok önemli salonlarımız var. Hiçbir İlde belki bu boyutta olmayan bir takım imkânlara Diyarbakır sahip. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Dicle Üniversitemizin 1323 kişilik büyük bir salonu, 486, 275, 250 ve 225 kişilik ayrıca 4 salonu daha aynı alanda aynı kampüs içerisinde var. Toplama baktığımızda 2559 kişilik bir koltuk sayısına sahip. Bu üniversitemizin Diyarbakır’daki önemli imkanlarından birisi. Yine Büyükşehir Belediyemizin yapımı tamamlanmış olan yeni kongre merkezide 1800 kişilik büyük bir salon ve 250 kişilik başka bir salonu var. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezimizde 500 kişilik ve 250 kişilik bir salon söz konusu. Yakın bir tarihte yapımı tamamlanan GAPUTEM içerisinde yer alan Karacadağ Kongre Merkezinin 1000 kişilik büyük bir salonu 100, 50 ve 30 kişilik ayrı küçük salonları var.

 

Diyarbakır gerek konaklama anlamında gerekse kongre yapılacak salonlar bakımından çok önemli bir potansiyele sahip. Önümüzdeki dönemde kongre turizmi ile ilgilenen seyahat acentalarımızdan benim istirhamım şudur;  Diyarbakır’ı gündeminize alın ve kongreleri bundan sonra Diyarbakır’da yapalım. Rutin yapılan yerlerde artık katılımcılar da aynı yerde olmaktan bıkmışlardır. Onun için farklı destinasyonlar, farklı bölgeler ve İlleri bu kapsamda önümüzdeki süreçte gündemimize alırsak Diyarbakır’ı da bir kongre şehri bir turizm şehri haline getirebiliriz.

 

Diyarbakır doğal, tarihi özellikleri dışında Çermik İlçemizde termal kaynakları da olan bir ilçe. Termal turizmi olarak da burada yapılmakta olan devre mülkler var. Termal turizm boyutuyla da bu alanlara ilgi duyan seyahat acentalarımızın bu konuya da ilgi göstermelerini Diyarbakır olarak kendilerinden talep ediyoruz.

 

Diyarbakır birçok yönüyle çeşitli değerlere, birikimlere sahip.  Fakat çeşitli nedenlerle bunları sergileyemeyen bir kent. Bu toplantımız ve çalışmamız bunun bir dönüm noktası olsun temennisini burada tekrar ifade etmek istiyorum.

 

Diyarbakır 6-7 Ekim olaylarında tahrip edilen yerlerden birisi de Ziya Gökalp Müzesiydi. Bu olay kamuoyuna ve basına yansıyınca Başaran Bey bu müzenin onarımına talibiz dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla koordinasyon gerçekleştirildi ve buranın onarımını TÜRSAB yaklaşık 1,9 milyonluk bir harcamayla gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Nisan tarihinde Diyarbakır’a geldiğinde toplu açılış programına bunu da dahil ettik. Bu çalışmanın da tamamlandığını kamuoyuyla paylaştık. Ben tekrardan Başaran Ulusoy’a onun şahsında TÜRSAB’a teşekkür ediyorum. Kültürel eserlerin korunması ve topluma yeniden kazandırılması konusunda gösterdikleri hassasiyetten dolayı.

 

Diyarbakır’ı konuşup Diyarbakır’ı biraz daha farklı noktalara nasıl taşıyabiliriz, turizmden daha fazla nasıl pay alabiliriz noktasında hep birlikte ortak bir çalışmayı gerçekleştirdik

 

Bugün Diyarbakır’ın önemli kurumları burada Sayın Milletvekilimiz, Başsavcımız, Büyükşehir Belediyemiz, Vali Yardımcılarımız, Kaymakam Arkadaşlarımız, odalarımız, borsalarımız, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız hep Diyarbakır’ı konuşup Diyarbakır’ı biraz daha farklı noktalara nasıl taşıyabiliriz, turizmden daha fazla nasıl pay alabiliriz noktasında hep birlikte ortak bir çalışmayı gerçekleştirdik. Talepte bulunduk ve bu talebimize de TÜRSAB bütün seyahat acenteleri ile birlikte karşılık verdi ve toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Ben özellikle bu davetimize karşılık verip bugün buraya gelen 2 gününü Diyarbakır’a ayıran siz değerli katılımcılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ülkemizin en önemli tur operatörleri burada. Sektörün en önemli temsilcileri burada. Sektörün organizasyonunu gerçekleştiren TÜRSAB başta Başaran Ulusoy Bey olmak üzere bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu sektörün Diyarbakır’da yeniden hareketlenmesi ve Diyarbakır’ın hak ettiği payı turizm sektöründe alabilmesi adına bu toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen, katkı sunan bütün arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ediyor, sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum.”

 

Vali Aksoy’un konuşmasının ardından Valiliğimiz tarafından hazırlanan ‘Suzan Suzi’ klibi misafirlere izletildi.

Program daha sonra Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral tarafından gerçekleştirilen ‘Diyarbakır Turizm Potansiyeli ve Yatırım Fırsatları’ sunumu ile devam etti.

Genel Sekreter Maral’ın sunumun ardından Yardımcı Doç. Dr. Aytaç Coşkun tarafından ‘Zerzevan Kalesi’ sunumu gerçekleştirdi.

Sunumların ardından soru-cevap bölümünde davetliler, karşılaştıkları sorunları ve öğrenmek istedikleri konuları dile getirdi.

Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.