Şanlıurfa’ya çok yakıştı!

Köşe Yazarımız İsmail Çölkesen'in Kaleminden

KÖŞE YAZISI 16.12.2022 10:34:00 0
Şanlıurfa’ya çok yakıştı!

Bir insan düşünün giydiği her kıyafeti, taktığı her aksesuarı kendine yakıştırır.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin de Başkan  Zeynel Abidin Beyazgül’ün vizyonuyla  hayata geçirdiği hizmetler, tarihi dokusuyla görülesi bir dünya kenti olan Şanlıurfa’ya çok mu çok yakışıyor.

Tarihi ve doğal güzelliklerin vizyoner hizmetlerle taçlandırdığı Şanlıurfa’ya yakışan bir hizmet daha geldi.

Yolculara nefes aldıracak çağdaş bir ulaşım aracı olarak tanımlanan trambüslerin test sürüşü yapıldı.

“Yaparsa Zeynel Başkan Yapar” tezini bir kez daha doğrulayan bu trambüsler test sürüşü yaparken yolcu koltuğunda oturan Başkan Zeynel Abidin Beyazgül’ün gözlerindeki ışıltı görülmeye değerdi.

Belediyenin Basın Bürosu tarafından basına dağıtılan videoyu izlediğinizde bana hak vereceksiniz diye düşünüyorum.

İşte siyaset yapmanın en güzel yanı da bu olsa gerek.

Çalışıyorsunuz, çabalıyorsunuz, aylarca belki yıllarca yılmadan mücadele ediyorsunuz ve halka getirdiğiniz hizmeti izlerken de onun haklı gururunu yaşıyorsunuz.

Zaten işini doğru yapan için siyaset halka hizmet için bir araçtır. Ama bazıları için “amaç” olduğunu da herkes biliyor. O konulara girmeyeceğim ancak, Zeynel Başkanın bu hizmetini ben de yürekten alkışlamak istiyorum.

Gelelim trambüslerimize.  

Bazılarının bu aracın adını telaffuz etmeye dili dönmeyecek ama öğrendiğim kadarıyla Şanlıurfa’ya çok yakışan bir ulaşım aracı.

Çünkü, Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek teknoloji bataryalı Trambüs’ü.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için özel üretilen 12 araçlık filo tasarımı ve üretimi yüzde 100 Türk mühendislerinin imzasını taşıyor.

Katener hattına bağlı kalmadan bataryasıyla azami 50 kilometre menzile ulaşabiliyor.Yani hareket halindeyken şarj edilebilen bataryaları sayesinde sınırsız menzile sahip.

Körüklü otobüslerin çağdaş ve  çevreci versiyonu olan bu yeni nesil araçlarda, 160 kişi aynı anda seyahat edebiliyor.

Kullanılan enerji maliyetleri açısından; özellikle petrol fiyatları düşünülecek olursa trambüsler, çevreyi kirleten fosil yakıtlı sistemlerden daha avantajlı.

Hem zamandan hem yakıttan hem de bakım masrafından tasarruf ediliyor.

Troleybüsler dizel araçlara göre bir günde yüzde 40'a varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu  da oran bakımda yüzde 80'e çıkıyor. Bu tasarrufların ekonomik karşılığı sadece yakıtta Şanlıurfa için yılda 3,5 milyon liraya karşılık geliyor.

Araçlar, 7/24 çalışabilmesi, sıfır karbon emisyonu, enerji tasarrufu ve bataryalı bir sisteme sahip olması gibi özellikleriyle iklim değişikliğiyle mücadelede öne çıkıyor.

Troleybüs filosu, şehirdeki güzergahın tarihi yapılar arasında ve sit alanları üzerinde kurulu dar sokaklarında yolcu taşıyabilmesi için 18 metre olarak tasarlandı.

Titreşimsiz ve gürültüsüz elektrikli motorları, şehirdeki tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde yapıldı.

Şanlıurfa'nın iklim şartlarına özel 60 derece sıcaklığa kadar soğutacak tropikal kliması olan araçta yolculuk yapmak işkence değil keyif olacak gibi.
Eline sağlık Zeynel Başkan. Hizmet eden ellerin dert görmesin.
Sağlıcakla kalın.
İsmail ÇÖLKESEN