Şanlıurfa'da Nuhrut Kilisesi Kaderine Terk Edildi

Şanlıurfa'da Doğu Roma İmparatorluğu hakimiyeti altında olduğu zamanlardan kalan 1500 yıllık tarihi Nuhrut Kilisesi yıkılmak üzere...

KÜLTÜR 28.11.2020 12:33:00 0
Şanlıurfa

Şanlıurfa Halfeti'de kaderine terkedilen tarihi kilise yıkılmak üzere, bölge halkı kilisenin restore edilerek turizme kazandırılmasını beklerken, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, “Eğer gerekli müdahale yapılmazsa tamamıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçe merkezine 32 kilometre uzaklıktaki Gürkuyu Mahallesi’nde bulunan 1500 yıllık Nuhrut Kilisesi yıkılmamak için zamana direniyor. Ermeni kilisesi olan Nuhrut, bakımsızlıktan dolayı harabeye dönüşürken yapının ön ve arka cephesi büyük ölçüde dağılmış durumda. Urfa’nın Doğu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında olduğu zamanlarda kesme taşlardan Bizans mimarisine has bir teknik olan üç nefli bazikal planla inşa edilen kilisenin büyük bir kısmı günümüze kadar ulaşmış. Şimdilerde Gürkuyu Mahallesi’nde yaşayan gençlerin ve yaşlıların sohbet etmek ve zaman geçirmek için kullandığı kilise kalıntısı, harap haline rağmen heybetini koruyor.