Nefes kesen hizmetler….

Gazeteci İsmal Çölkesen Yazdı...Nefes kesen hizmetler

KÖŞE YAZISI 3.01.2021 11:39:00 0
Nefes kesen hizmetler….

Urfa’nın etkin TV kanallarının ortak yayınında, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın, nam-ı diğer “Urfa Yiğidinin”, bir yıllık çalışmalarını anlattığı programı baştan sona izlerken, adeta nefesim kesildi desem yalan olmaz.
Haliliye için “Bir ilçe belediyesi” deyip geçmeyin. 
Haliliye; Şanlıurfa’nın kalbi ve sadece Şanlıurfa’nın en büyük ilçesi değil, Türkiye genelinde 32 ilden büyük bir ilçe. 
Dünyanın gözünün çevrildiği Göbeklitepe ve Karahantepe’yi sınırlarında bulunduran tarihin sıfır noktasındaki ilçe. 
145 bin kayıtlı Suriyeli ile birlikte nüfusu 550 bin civarında olan bir ilçe.
Göç alan özellikle de Suriyeli nüfusu ülke genelinde ilk sırada olan Şanlıurfa’da, Haliliye ilçe sınırlarında yaşayan Suriyelilere de hizmet götüren Halilliye Belediyesi, göçün neden olduğu sosyo ekonomik sorunlarla da örnek projeleriyle mücadele ediyor. 
Haliliye Belediyesi, Suriyeli nüfusunu kent kültürüne entegre eden projeleriyle Türkiye’ye model oluyor.

Deneyimli gazetecilerle yapılan bu programda sorular ile araya girme gereği bile duyurmadan tüm hizmetleri akıcı bir dille anlatan Başkan Canpolat, asla ama asla “Yaptım” ifadesini kullanmadı. Çünkü, o başarının ekip işi ve yine başarının bir varış noktası değil yolculuk olduğunu bilen nadir insanlardan birisidir. Bu yüzdendir ki ekibini en baştan itibaren sağlam tuttu.
Birim müdürlerinin her biri kendi alanında uzman ve hepsi hizmet aşkı ile dolu.
 
Başkan Canpolat, program boyunca baş döndüren hizmetlerini anlatırken, bu konuda büyük desteklerini gördüğü Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yanı sıra tüm ilgili kamu kurumlarının yöneticilerine teşekkürü ihmal etmedi.
 
Mütevazı kişiliği ile tanınan Canpolat,  birim müdürlerinden, sokakta çöp toplayan temizlik elemanı ile kazma kürek sallayan belediye işçisine kadar herkese halka hizmette özverili çalışmalarından dolayı tek tek teşekkür etti. 

Başkan Canpolat 2 saatlik program boyunca neler anlattı? Tüm hizmetleri anlatmaya kalksam sayfalar almaz ama rutin belediyecilik hizmetlerinden sosyal belediyecilik ve istihdama kadar neler yapıldı, neler yapılacak, neler planlanıyor, mahalle mahale müjdeler vererek anlattı.
 
Merkezdeki 32 mahalleden kırsaldaki 137 mahallenin tamamına kadar hepsine bugüne kadar hangi hizmetler götürüldü?  Ne ihtiyaçları  var? Hangi sorunları çözüldü? Hangileri çözülecek? hepsini sular seller gibi hiçbir bilgi notuna bakmadan anlattı.
 
Çünkü, o hep sahada ve sahada olmanın avantajları ile her şeye ne kadar hâkim olduğunu bu yayınla bir kez daha gördük.
Bugüne kadar yapılan, yapılacak olanlar ve proje safhasında olanları tek tek anlatan Başkan, birçok mahalleyle de yeni hizmetlerin müjdelerini verdi. 
 
Bir insan için en önemli ihtiyaç karnını doyurmak ve de istihdamdır. Bunun bilincindeki Başkan Canpolat, bu amaçla kurulan Aşevi ile bilgi verirken şöyle dedi:
 
“Aşevimizi kurarken bin kapasite dedik şimdi 3 bine yakınız. Marketimiz ne kadarlık olsun diye düşünürken 10 bin dedik şu an 20 binlerdeyiz.
Muhtaç vatandaşlarımızın belirlenmesi için muhtarlıklarla sıkı irtibat halindeyiz. Aşevimiz 365 gün hizmette. Kaymakamlığın bilgisayar sistemi ile entegre sosyal marketimiz var. Kırsal dahil 20 bin ailenin kartlı sistemle ihtiyaçları sosyal marketimizden karşılanıyor. 20 bini minimum 4 ile çarparsak 80 bin kişi eder. 

 Birleşmiş Milletler araştırma yaptı, Gaziantep Şahinbey ve Şanlıurfa Haliliye ilçesi pilot uygulama seçildi, bize destek sağlıyorlar. Allah bize yardım ediyor.
Rutin belediyecilik, sosyal belediyecilik derken en önemli konulardan birisi de istihdam. İstihdam sorunu sadece Türkiye’nin ya da Haliliye’nin değil dünyanın sorunu. Bu nedenle biz balık vermekten çok, balık tutmayı öğretmek istiyoruz. Bu kapsamda, Valimizin desteği ile biz 2 fabrika, Büyükşehir 4 fabrika kuruyor. 6 bin kişiye istihdam sağlanacak. Yani minimum 4 kişilik aileden 24 bin kişi eder. Hedefimzi bunların sayısını artırmak olacak. 
 
Haliliye belediyesi olarak ara eleman temini için bir ihale gerçekleştirdik. Mesleki edindirme sertifikaları vereceğiz. Biz seçim. Döneminde Halmes ofisleri açacağız demiştik. Karşıyaka Mahallemizdeki  Göbeklitepe Kültür Evinin bir katı Halmes ofisi olarak tahsis edildi. Halmes ofisinde ara elemanlar yetişmesiyle onlara balık tutmayı öğretmiş olacağız.
 
Seçim öncesinde ne demişsek hepsini tek tek yerine getiriyoruz. Bir bölümü bitti, bir bölümü devam ediyor, bir bölümü proje, bir bölümü ihale aşamasında. Hepsi bir bir hayata geçecek.”
 
Rutin belediyecilik hizmetleri bir yana sosyal belediyecilik anlamında adeta destan yazan bir belediye olan Haliliye Belediyesi’nin bu alandaki hizmetlerini anlatırken Yiğit Başkan öyle bir ifade kulandı ki tüylerim diken diken oldu desem yeridir. 
 
Dedi ki; “Ekiplerime talimat verdim. Benim ilçemde hiç kimse açım, ihtiyacım vardı ama belediye bana bakmadı demeyecek. Yardım isteyenlere yardımlarınızı yapın, ihtiyacı olup da istemeyenleri ise siz bulacaksınız.”
Bu sözü beni öyle etkiledi ki “helal olsun sana yiğit insan” dedim.
Yine dedi ki; Fakir fukaranın rızkını Allah gönderiyor, bizler sadece vesileyiz. Evet, o rızkın Allah’tan geldiğini bilen bir yiğit. Hizmetlerinde de Allah ona yardım ediyor. O ise elini uzattıklarının sadece ve sadece dualarına talip olduğunu her fırsatta dile getirdi.  Veren elin dert görmesin değerli insan…
 
Sağlıcakla kalın.
 
İsmail ÇÖLKESEN