NANEDEN GELEN FERAHLATICI ŞİFALAR

Yazarımız Numan Aladağ`ın Yazısı

KÖŞE YAZISI 21.08.2020 22:37:34 0
NANEDEN GELEN FERAHLATICI ŞİFALAR
SAĞLIK, EV VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN, TAZE NANE VE NANE YAĞI KULLANIN

 

Değerli okuyucularımız,

 

Başta Harran ovası, Elazığ olmak üzere, Türkiye de halen profesyonelce nane yetiştirlmemesi dikkat çekicidir! Harran ovası ve Elazığ da nane yetiştiriciliğinin geliştirilmesi halinde, hem Türk milleti daha az kimyasal ilaç kullanarak sağlıklı olur. Ayrıca Türk çiftçisi daha çok gelir elde eder. Böylece Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, daha başarılı işlere imza atmış olur ve bütçenin de yükü kısmen hafiflemiş olur.

Nane yağı, dünya çapında birçok kültür tarafından uygulanan uzun bir tıbbi kullanım öyküsüne sahiptir. Muhtemelen en iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan, sindirim yardımcısı olarak nane yağıdır. Bu uçucu yağdaki güçlü organik bileşiklerin sindirim sistemi kasları üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır, kas spazmlarını yatıştırır ve bulantı, ishal, hazımsızlık, şişkinlik ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları önler.

Nane esansiyel yağının bir başka geleneksel kullanımı, kafein gibi diğer uyarıcılarla ilişkili imzalı sinirlilik ve kaygıya neden olmadan zihni odaklamak, hafızayı geliştirmek ve uyanıklığı teşvik etmektir.

Tarihsel olarak, nane esansiyel yağı, kas gerginliği ve baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı ve şişmiş lenf bezleri gibi iltihapların neden olduğu ağrıyı azaltmak için kullanılmıştır. Nane yağı aynı zamanda anti-mikrobiyal, anti-fungal ve anti-parazitik nitelikleri ile de bilinir ve tarih boyunca hem dahili hem de harici olarak bakteriyel, fungal ve paraziter enfeksiyonları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Modern bilim artık bu niteliklerin uçucu yağda bulunan yüksek mentol konsantrasyonuna (toplam bileşimin yaklaşık 40'ı) bağlı olduğunu kabul etmektedir. Nane yağı, soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum yolu hastalıklarının semptomlarını hafifletme yeteneği nedeniyle uzun zamandır saygı görmektedir - ayrıca yağın yüksek mentol konsantrasyonu nedeniyle.

Kendiniz için nane yağını doktor kontrolünda deneğiniz? 

DOĞAL SAĞLIK İÇİN NANE YAĞI

SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP İLAÇLARI

Modern ilaç üreticileri nane yağı ve soğuk algınlığı ve grip semptomlarını yatıştırma yeteneği hakkında her şeyi biliyor. Ürünlerini gördünüz ve muhtemelen daha fazla, tıkanmış hava yollarından, şişmiş sinüslerden, boğaz ağrısından veya gitmeyecek rahatsız edici öksürük için en az bir veya iki kez kullandınız. uzakta. Soğuk algınlığı ve grip mevsimi tekrar vurmadan önce, nane yağı kullanarak tamamen doğal soğuk algınlığı ve grip ilaçları ile kendinizi hazırlayın.

BOĞAZ AĞRISINI YATIŞTIRIR

Boğaz ağrısını yatıştırmak için nane yağı kullanılabilir. Mentolün kimyasal özellikleri,  mukusu inceltirken aynı zamanda ağrıyı geçici olarak serinletir ve sakinleştirir. Yağın anti-enflamatuar özellikleri, şişmeyi azaltmaya ve daha fazla rahatlama sağlamaya yardımcı olabilir. Nane çayı demlemeyi deneyin, ardından enfeksiyon ve hızlı iyileşmeye yardımcı olmak için bal ve limonla tatlandırın.

ÖKSÜRÜK KONTROLÜ

Öksürüğü kontrol etmeye, hava yollarını temizlemeye ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmak için nane, lavanta ve limon esansiyel yağlarının her birini iki difüzörde karıştırmayı deneyin. Alternatif olarak, bu yağları karıştırabilir ve kendi taşınabilir, elde tutulan inhalerinizi oluşturmak için küçük bir beze veya başka bir nesneye uygulayabilirsiniz.

MENTOL İLE GÖĞÜS OVMASI

Tezgahta birçok mentol göğüs ovması vardır, ancak bunlar uzun vadede vücudunuza iyi zarar verebilecek toksik kimyasallar içerebilir. Bunun yerine, nane yağı kullanarak kendi mentol göğüs ovuşturmayı deneyin. Hindistan tıp bilimadamı Dr. Abdulkerem Ediphan, göğüs ovması için bu harika tarifi paylaştı:

İhtiyacın olacak malzeme:

·         Direk ateş ile temas etmeyen çift kazan (Tencere) kullanılmalıdır

·         1/4 oz balmumu 

·         2 oz zeytinyağı veya hindistancevizi yağı

·         10 damla Okaliptüs uçucu yağı

·         10 damla Nane esansiyel yağı

·         10 damla Wintergreen veya Beyaz Köknar uçucu yağı

Çift kazanınızda balmumu ve zeytinyağı / hindistancevizi yağını eritin. Ateşten alın. Karışım biraz soğutulduktan sonra da sıvı olduğunda, uçucu yağlarınızı hafifçe karıştırın.

Bu karışımı , tıp dolabınızda (tercihen yağlara zarar verebilecek ışıktan uzakta) küçük bir yeniden kapatılabilir cam kapta saklayın. Solunum yolu hastalığı semptomlarını tedavi etmek için göğüs ve ayak diplerine uygulayın.

ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ

Hafif ila orta dereceli ateş, enfeksiyonla savaşırken normal ve yararlı bir bağışıklık yanıtı olsa da, 104 ° F'yi aşan sıcaklıklar insan vücuduna zararlı olabilir. Tehlikeli olarak yüksek bir ateşi azaltmak için nane yağı (meslek tıbbi dikkatiyle birlikte) kullanın. Alın ve tapınaklar, boyun arkası, sırt ve / veya ayak diplerine 2-3 damla nane esansiyel yağı uygulayın, yağın hızlı bir şekilde emileceği ve vücut sıcaklığının tekrar güvenli aralığa getirilmesine yardımcı olun. Hassas cilde sahip olanlar için, uygulamadan önce nane yağını, tatlı badem ve zeytinyağında seyreltebilirsiniz. 

AÇIK SİNÜSLER

Sinüs tıkanıklığını gidermek için bu buhar inhalasyon tekniğini deneyin. Bir tencereyi damıtılmış su kaynatın. Sobadan çıkarın ve - su hala buharda iken - nane ve esansiyel limon-portakal yağlarından 6-8 damla ekleyin. Hemen gözlerinizi kapatın, yüzünüzü suyun üzerine indirin ve başınızın arkasına nemli bir havlu asın. (Buharı yakalamak için kabın kenarlarını da kapladığınızdan emin olun.) İltihabı azaltmak ve hava yollarınızı açmak için birkaç dakika boyunca derin ve düzenli olarak nefes alın. Gözlerinizi sürekli kapalı tutmayı unutmayın !

AĞRI GİDERME

Daha önce de belirttiğimiz gibi, nane yağı analjezik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Tıp bilimi bu sağlık yararını kesin olarak kanıtlamamış olsa da, Hindistan da insanlar tarih boyunca ağrıları gidermek için nane yağı kullanmaya önem vermişlerdir.  Ağrıları ve ağrıları yatıştırmak ve emmek için bu şaşırtıcı esansiyel yağı kullanarak aşağıdaki yöntemlerden bazılarını deneyin.

AĞRILARI ISLATIN

Serinletici, acı çeken bir emmek için kendi nane yağı infüzyonu banyo tuzlarınızı yapın. Sadece 16 ons Epsom tuzu ve yaklaşık 15 damla nane yağını ılık (sıcak olmayan) banyo suyuna karıştırın. Su soğumaya başlayana kadar bekletin. Ayrıca, dehidrasyonu önlemek için ılık bir banyodan önce ve sonra bol su içmeyi unutmayın!

En kaliteli Epsom tuzu için 100 beyaz Dağ Epsom tuzunu kullanmayı tercih edin. 

EKLEM AĞRISI

Romatoid artritin neden olduğu eklem ağrısını hafifletmek için nane yağı kullanın. İlk olarak, 1 ons tatlı badem veya hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ başına yaklaşık 15 damla nane esansiyel yağı seyreltin. Daha sonra hızlı rahatlama için ağrılı eklemlere parmak uçları ile dikine masaj yapın.

BOĞAZ KASLARI

Aşırı çalışan veya gerilmiş kaslardan ağrıyı geçici olarak rahatlatmak için, yukarıda açıklanan aynı karışımı kullanın - 1 ons taşıyıcı yağ başına 15 damla nane yağı - ve doğrudan boğaz kaslarına masaj yapın.

GERİLİM BAŞ AĞRISI

Nane yağının soğutma anti-enflamatuar gücü, gerginlik baş ağrılarını ortadan kaldırmak için uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Hızlı bir rahatlama için nane yağına - seyreltilmiş veya düz - tapınaklara, çene kemiğinizin arkasına ve alnınıza masaj yapın.

CİLT TAHRİŞLERİ

Nane yağı, yanıklardan, döküntülerden veya kuruluktan etkilenen cildi soğutmak ve yatıştırmak için kullanılabilir. Tahriş olmuş cilde zarar vermemek için 1 ons taşıyıcı yağ başına en fazla 15 damla nane yağı seyreltmesi kullanın. Daha sonra ağrıyı yenilemek, nemlendirmek ve yatıştırmak için seyreltilmiş yağa cilde masaj yapın.

SİNDİRİM SAĞLIĞI İÇİN

Tıbbi araştırmaların henüz teyit etmediği bir başka doğal ilaç olan nane yağı, sindirim rahatsızlıklarını gidermek için etkileyici bir kayıt tutmaktadır.

HAZIMSIZLIK

Nane yağı, gastrointestinal sistemin düz kaslarını sakinleştirme yeteneği ile bilinir. Nane yağı ayrıca vücudumuzun yağları sindirmek için kullandığı kimyasal safra akışını iyileştirir. Sonuç olarak, nane yağı yiyeceklerin bağırsaktan daha hızlı ve verimli geçmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, hazımsızlığınız gastro-özofageal reflü hastalığı (aka GERD) ile ilişkili ise, bu ilaçtan kaçınmanız gerektiğini unutmayın. Nane yağı ayrıca mideyi yemek borusundan ayıran sfinkteri (kas gevşetici ve ağrıyı)  rahatlatacak ve esas olarak GERD ile ilişkili mide ekşimesini kötüleştirecektir.

MİDE BULANTISI

Bazı insanlar için nane kokusu bulantıyı yatıştırır. Bu ilaç herkes için işe yaramasa da, bir dahaki seferinde midenize hasta olduğunuzda, küçük bir nane yağı kokusu alın. Kokunun midenizi yatıştırdığını görürseniz, yağın etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için bir difüzöre birkaç damla ekleyin. Bu doğal ilaç, bazı kadınlara sabah bulantısı rahatsızlıklarında yardımcı olduğu bile bilinmektedir.

GAZ VE ŞİŞKİNLİK

Gaz ve şişkinlik için, taze nane ile taze zencefili ve bir adet yıkanmış, çekirdeği ayıklanmış limonu kabuğu ile beraber mutfak robotunda püre haline getirin. Bal ile tadlandırıp, tok karnına günde üç su bardağı içilir.

NANE ÇAYI NASIL YAPILIR?

Bir demet naneyi iyice yıkayın, cam kavanoza önce kaynamış suyu, sonra da naneyi koyup kavanozun ağzını kapatıp, 30 dakika demlendikten sonra, süzüp başka bir kavanoza koyun, iyice soğuduktan sonra buzdolabına koyun. 

NOT: Kavanoza tekrar yarıya kadar su doldurup, 30 dakika bekletip iyice çalkalayıp süzün. Ayrıca naneyi kesinlikle kaynatmayın; içerdiği faydalı enzimler kaybolur ve bir etkisi olmaz.

Kullanılışı: Şeker hastası değilseniz, bal ile tadlandırıp tok karına günde 3 su bardağı içiniz. 

AĞIZ BAKIMI

DİŞ AĞRISINI YATIŞTIRIR

Diş ağrısı ağrısını hafifletmek için, pamuklu çubuklara 1-2 damla nane yağı uygulayın. Ağrıyı aynı anda hafifletmek ve alanı dezenfekte etmek için doğrudan ağrıyan dişe uygulayın.

NEFESİNİ TAZELE

Hindistan Rajasthan da, bu ev yapımı nane gargara tarifi, hem doğal, hem ucuz ve hem de etkilidir. Ayrıca kötü nefes kokusunu en aza indirmeye yardımcı olacak antibakteriyel ve anti-mantardır.

Malzeme:

·         6 oz filtrelenmiş veya damıtılmış su

·         2 çay kaşığı karbonat

·         3-5 damla çay ağacı veya limon-portakal esansiyel yağı

·         3-5 damla nane esansiyel yağı

·         küçük açılıp kapanabilir cam kavanoz

Her kullanımdan önce çalkalayın. 2-3 çay kaşığı gargarayı 1-2 dakika çalkalayın. Çay ağacı yağı yeterince büyük miktarda alındığında zehirli olabileceğinden, bu gargarayı yutmaktan kaçının.

 

NANE BİT ŞAMPUANI

Nane yağı, kafa bitlerinin tedavisinde ve ortadan kaldırılmasında etkili olduğu kanıtlanan bir dizi uçucu yağdan biridir. Her zaman unutmayın: Cildin geniş bölgelerine nane yağı veya diğer uçucu yağları uygulamadan önce, elin arkasına küçük bir damla koyarak alerjik reaksiyonu test edin. Tüm alerjik reaksiyonlar anında gerçekleşmediği için birkaç saat beklemeniz gerekebilir.

Bu şampuanı yapmak için, 2 ons zeytinyağını 20 ila 25 damla nane uçucu yağı ile karıştırın. Bu karışımı kafa derisine pamuk topları kullanarak daldırın ve gece boyunca (veya en az 12 saat boyunca bırakın. Alternatif olarak, 15 ila 20 damla nane yağını bir cam sprey şişesinde karıştırabilirsiniz. Saçları karışımla doyurun ve bu tedaviyi yaklaşık 12 saat bekletin.

NANE YAĞI AROMATERAPİ

Aromaterapi uçucu yağları gittikçe, nane yağı mevcut en ferahlatıcı ve uyarıcı seçeneklerden biridir. Yaz sıcağında bir odayı soğutmak, kış tatilleri için şenlikli bir ruh hali ayarlamak veya zihinsel uyanıklığınızı ve konsantrasyonunuzu arttırmak istiyorsanız, nane yağı sizin en doğal yardımcınızdr. 

SOĞUTMA GEVŞEME KARIŞIMLARI

SIFIR STRES ENERJİ VERİCİ KARIŞIM

(Canlılığı geri kazanın. Stresi azaltın.)

·         1 ölçü Nane yağı

·         1 ölçü Lavanta yağı

·         2 ölçü Tatlı Portakal yağı

 

ISI KARIŞIMINI YENİN

(Sıcak yaz güneşi altında bir gün sonra serinleyin!)

·         1 ölçü Nane yağı

·         1 ölçü Fesleğen veya Lavanta yağı

·         1 ölçü Okaliptüs yağı

 

UYANDIRMA KARIŞIMI

(Basit ama etkili.)

·         1 ölçü Portakal yağı

·         1 ölçü Nane yağı

 

DOĞAL GÜZELLİĞİNİZ İÇİN NANE YAĞI

Doğal sağlığı teşvik eden birçok kullanımla, nane esansiyel yağının günlük güzellik rutininize mükemmel bir katkı sağlaması şaşırtıcı değildir. Doğal büzücü ve anti-mikrobik olarak, bu yağ güzel ciltler, lüks saçlar, güçlü tırnaklar ve parlayan bir gülümseme için mükemmeldir. En iyi yanı, aşağıdaki tamamen doğal tarifleri de yapmak kolay ve ucuz!

ARINDIRICI YÜZ TEMİZLEYİCİLERİ

Nane yağı kullanarak kendi temizleyici yüz temizleyicinizi oluşturmak için iki mükemmel tarif bulduk. İşte buradalar:

 

NANE VE LİMON YÜZ YIKAMA

 

Malzeme:

·         8 oz damıtılmış su

·         1/2 yemek kaşığı kokusuz gliserinli sabunu satın alınabilirsibiz.

·         7 damla Limon yağı

·         7 damla Nane yağı

·         Muhafaza için el pompalı cam kap :

Yapmayı planladığınız birçok parti için yeterli gliserinli sabunu atın. Suyu kaynama noktasına getirin ve hemen ocaktan alın. Sabununuzu ekleyin ve tamamen eriyene kadar karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın, sonra uçucu yağlarınızı ekleyin. Hassas esansiyel yağları korumak için ısı ve ışıktan uzak bir yerde saklayın.

ARINDIRICI YÜZ VE VÜCUT YIKAMA - AKNE EĞİLİMLİ CİLTLER İÇİN

 

·         2 oz jel Arap sabunu

·         2 oz zeytinyağı

·         2 oz bitkisel gliserin 

·         1/2 çay kaşığı Çay Ağacı yağı

·         5-10 damla Nane yağı

·         5-10 damla Lavanta yağı

·         karıştırmak için küçük bir seramik kase veya cam ölçüm kabı

·         Muhafaza için el pompalı cam kap:

Karıştırma kabınızdaki tüm malzemeleri birleştirin ve ardından saklamak için cam şişeye aktarın. Hassas esansiyel yağları korumak için ısı ve ışıktan uzak tutmayı unutmayın.

 

TÜM DOĞAL NANE YAĞI ŞAMPUANI

İhtiyacın olacak:

·         4 oz damıtılmış su

·         2 oz zeytinyağlı sıvı defne sabunu 

·         2 çay kaşığı avokado yağı

·         1/8 çay kaşığı Nane yağı

·         1/8 çay kaşığı Çay Ağacı yağı

·         1 çay kaşığı farma (bitkisel) gliserin (isteğe bağlı - vücut eklemek için kullanılır 

·         10-15 damla diğer esansiyel yağlar (kokuyu özelleştirmek için)

Tüm malzemeleri birlikte tutacak kadar büyük bir kaba dökün. Depolama ve kolay kullanım için bu tarz el pompalı cam kavanoz kullanmayı tercih ediniz. Malzemeler hızlı bir şekilde ayrılma eğilimi gösterdiğinden, her kullanımdan önce ev yapımı şampuanınızı sallamayı unutmayın.

 

YATIŞTIRICI AYAK EMMEK

Ağrıyan ve yorgun ayaklarınızı rahatlatmak için, kısmen ılık suyla doldurulmuş bir tavaya veya kaseye birkaç damla nane yağı ekleyin ve ayakları en az 10 dakika bekletin. Ayrıca bu rahatlatıcı tedaviyi bununla takip etmenizi öneririz…

 

NANE ÇAY AĞACI BANYO TUZLARI

Malzeme:

·         2 bardak Epsom tuzu

·         5-7 damla Nane yağı

·         3 damla Çay Ağacı yağı

·         1 galon büyüklüğünde açılıp kapanabilir dondurucu torbası

Yeniden kapatılabilir torbaya Epsom tuzu ve uçucu yağlar dökün. Malzemeleri kapalı torbada birkaç dakika boyunca 'ezerek' iyice karıştırın. Bunları hemen kullanmayı planlamıyorsanız (1 banyo bir banyo için doğrudur), tuzları sıkıca oturan bir kapağı olan bir kavanozda saklamak isteyeceksiniz. Banyo tuzlarını kullanmak için, küvetinizi doldururken 2 bardak tuzu ılık veya sıcak banyo suda çözün. Maksimum rahatlama için haftada üç defa 10-15 dakika bekletin.

 

EVDE NANE YAĞI

EV TİPİ KOKULARI

NANELİ NARENCİYE BÜKÜM ODASI SPRİTZER

    .       Malzeme:

·         4 damla Nane yağı

·         4 damla Yabani Portakal yağı

·         1 yemek kaşığı R eal Vanilya Özü

·         8 oz su.

Tüm malzemeleri bir cam sprey şişesinde birleştirin ve kullanmadan önce iyice çalkaladığınızdan emin olun

 

ASMA KOKULARI

Küçük bir dekoratif nesneye nane yağı (veya en sevdiğiniz uçucu yağlardan herhangi birini) ekleyin ve havayı serinletmek istediğiniz yere asın.

Ya da, hızlı ve kolay bir hava spreyi çözeltisi için, kullanılmış bir çay poşetine birkaç damla nane esansiyel yağı ekleyin. Duvara veya kapıya asın. 

PET KOKU NÖTRALİZATÖRÜ

Mağazadan aldığınız spreyi boşaltın ve bunun yerine bu ev yapımı evcil hayvan kokusu nötrleştiricisini deneyin. Sadece iyi kokmakla kalmaz, aynı zamanda anti-bakteriyel, anti-mantar ve tabii ki doğaldır!

İhtiyacın olacak:

·         3 1/2 su bardağı ılık su

·         1/2 su bardağı tamamen doğal yumuşatıcı 

·         2 yemek kaşığı karbonat

·         15-20 damla nane yağı

·         15-20 damla çay ağacı veya limon-portakal yağı

Suyu 16 oz'luk bir sprey şişesine dökün ve kabartma tozu içinde çözün. Yumuşatıcı ve uçucu yağlar ekleyin. Her kullanımdan önce iyice çalkalayın.

Çay ağacı yağının kokusunu sevmiyorsanız, limon veya portakal gibi narenciye yağlarını da kullanabilirsiniz

Her zaman olduğu gibi, sizin için en uygun kombinasyonu bulana kadar karıştırmanızla üretici olmanızı tavsiye ederim.

 

DIY “YEŞİL” TEMİZLEYİCİLER

EV YAPIMI GENEL AMAÇLI DEZENFEKTAN

Genel amaçlı temizlik için aşağıdaki iki uçucu yağ kombinasyonunu öneriyorum:

Çay ağacı+ limon-portakal + Nane - (Grip ve E. coli'ye karşı harika.)

Kireç + Nane - (mükemmel geniş spektrumlu antibakteriyel güç.)

Bu tamamen doğal temizleyiciyi yapmak için, 16 oz sprey şişesini   suyla  doldurun ve seçtiğiniz esans yağlarından toplam yaklaşık 2 çay kaşığı ekleyin. Karışım hızlı bir şekilde ayrılacağı için her kullanımdan önce iyice çalkalamayı unutmayın.

 Grip ve E. coli, Lemongrass'da ve Lavanta yağları gibi önemli hastalıklara karşı güçlü Çay Ağacı uçucu yağ - de çok etkilidir.

Kireç esansiyel yağı geniş spektrumlu mikrop öldürme gücü için en iyilerinden biri olsa da; Limon, Portakal ve Biberiye yağları da güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir.

NARENCİYE NANE AHŞAP TEMİZLEYİCİ VE TOZ PÜSKÜRTME

Bu karışım sadece tozu ve kiri kolayca kaldırmaz, aynı zamanda çoğu ahşap yüzeylere hoş bir parlaklık verir. Her zaman olduğu gibi, ilk önce göze çarpmayan bir alanda test ettiğinizden emin olun!

 

              Malzeme:

·         6 oz zeytinyağı

·         2 oz beyaz damıtılmış sirke

·         10-20 damla nane yağı

·         10-20 damla narenciye yağı (Limon-Portakal)

Zeytinyağı 8 onsluk bir cam sprey şişesine dökün, ardından uçucu yağları ekleyin ve sirke ile doldurun. Kullanmadan önce iyice çalkalamayı unutmayın. Doğrudan ahşap yüzeylere püskürtün ve temiz, kuru bir bezle silin. Önce test etmeyi unutmayın !)

 

EV YAPIMI YÜZEY VE CAM TEMİZLEYİCİ

     Malzeme:

·         8 oz beyaz sirke

·         2 oz fincan sürtünme alkolü

·         10 damla limon yağı

·         10 damla biberiye yağı

·         5 damla nane yağı

Tüm malzemeleri 16 onsluk bir cam sprey şişesinde birlikte karıştırın, sonra ılık suyla doldurun. Her kullanımdan önce iyice çalkalamayı unutmayın !

EV YAPIMI HALI SPREYİ

Sadece nane ve çay ağacı esansiyel yağlarının her birini 15 ila 20 damla kabartma tozu ile doldurulmuş tekrar kapatılabilir bir kaba serpin ve iyice karıştırın. Halı ve kilim üzerine serpin (bunu daha önce hiç kullanmadıysanız her zaman göze çarpmayan bir alanda test etmeyi unutmayın!) Kokulu kabartma tozu 15 dakika veya daha fazla bekletin, sonra vakumlayın. Bu son derece kolay ve ucuz halı spreyi.

 

DOĞAL İNSEKTİSİT SPREYİ

Bahçede veya evin etrafında bu süper basit, tüm doğal böcek ilacı spreyi kullanın. Sadece güvenli ve etkili olmakla kalmaz, aynı zamanda harika kokar. 

Nasıl yapılır:

·         16 oz'luk bir sprey şişesini yaklaşık yarısına kadar suyla doldurun.

·         Biberiye, Nane, Kekik, portakal ve Karanfil uçucu yağlarının her birine yaklaşık 10 damla ekleyin.

·         1/2 çay kaşığı bitkisel gliserin ekleyin.

·         Son olarak, her şeyi su ile doldurun. Her kullanımdan önce iyice çalkalamayı unutmayın !

DOĞAL FUNGİSİT SPREYİ

Bu tüm doğal fungisit spreyi küf ve küfleri evden ve bitkilerinizden uzak tutacaktır.

Nasıl yapılır:

·         16 oz'luk bir sprey şişesini yaklaşık yarısına kadar suyla doldurun .

·         Biberiye, Nane, Çay Ağacı, Limon veya portakal esansiyel yağlarının her birine yaklaşık 10 damla ekleyin.

·         1/2 çay kaşığı bitkisel gliserin ekleyin.

·         Son olarak, her şeyi su ile doldurun. Her kullanımdan önce iyice çalkalamayı unutmayın !

ÖRÜMCEK CAYDIRICI

Örümceklerin nane yağından nefret ettiğini biliyor muydunuz ? Bu ürpertici sürüngenleri evinizden uzak tutabilirsiniz. Bir pamuk topuna birkaç damla nane yağı uygulayın ve örümceklerin sıkışabileceği alanlara doldurun (örn: kapılar ve pencerelerin etrafında). Gerektiği gibi yenileyin.

KEMİRGEN VE FARE KOVUCU

Aynı hile birçok küçük kemirgenlere karşı çalışır. Nane yağı kokusu hassas burunlarını tahriş eder. Bir pamuk topuna birkaç damla nane yağı uygulayın ve bunları kiler, dolaplar vb. İçine doldurun. Bu tekniği fareleri bahçeden uzak tutmak için de kullanabilirsiniz. Fare deliklerine nane yağı pamuk topları doldurun veya bu küçük zararlıların ilgisini çeken bitkilerin etrafına nane yağı ile demlenmiş kullanılmış çay poşetleri asın. (Anlatmalı kemirgen işaretlerini arayın.) Fareler çabucak daha az nane kokulu bir bölgeye geçecektir.

 

BİRKAÇ ÖNLEM !

Nane yağı hassas cildi olan insanları tahriş edebilir. Ayrıca, bazı insanlar uçucu yağlara alerjisi olabilir veya gelişebilir. Vücudun geniş bölgelerine uçucu yağlar uygulamadan, teneffüs etmeden veya yutmadan önce her zaman elin arkasında bir cilt testi yapın.

Herhangi bir uçucu yağ alırken daima dikkatli olun. Bu amaçla yalnızca yüksek kaliteli gıda sınıfı esansiyel yağlar kullanın ve ilaçlarla veya diğer takviyelerle olası etkileşimlerin daima farkında olun. Nane esansiyel yağı, yeterince büyük miktarda yutulduğunda karaciğere zarar verebilecek pulegon içerebilir .

Şüphe duyduğunuzda, daima lisanslı bir doktora danışmanızı öneririz. Bu makalede verilen bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiyelerin yerini almayı amaçlamaz ve yalnızca bilgi ve destek amaçlıdır.

Kalbinde Allah korkusu, rununda vatan sevgisi olanların, vatana hizmet etmeyi Cenab-ı kendilerine nasip etsin.

Cümle vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.

Kaynakça: Hindistan-Rajasthan-Bikaner Tarım Üniversitesi eğitim notları.

Numan Aladağ'ın, Rajasthan-Bikaner de ikamet eden Türk asıllı Hindistan vatandaşı Türklerle sohbet notları.

Tıbbi bitki bilimcisi Ziraat Müh. Fatma Tosun