Şalıurfa olarak o kadar çok değere sahibiz ki saymakla bitmez.
Dünya mirası tarihi değerlerinden kültürüne ve yetiştirdiği sanatçılara kadar yeryüzünün ender kentlerinden birinde yaşıyoruz. Ama kaç kişi bunun farkında, kaç kişi bu değerlerin kıymetini biliyor o tartışılır.
Bu değerlerin hepsini tek tek saymayacağım ama Şanlıurfanın yetiştirdiği ender sanatçılardan birisi olan İbrahim Tatlıses’ten ve onun adını yaşatan Haliliye Belediyesinin vefasından söz etmek istiyorum.
Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Mahallesinde, açılış için gün sayan İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi ve Göbeklitepe Gastronomi Merkezinin önünden geçerken gurur duydum. Aklıma önce Mehmet Canpolat’ın vefası, sonra kültür meselesi geldi.
İnsanların ölümü akıllarından bile geçirmediği, para, mal ve mülk uğruna insanlıktan çıktığı günümüzde “Vefa”kelimesi anlamını yitirse de bunun halen kıymetini bilenlerin olduğunu görmekten mutlu oldum.
Mehmet Canpolat’ın vizyon projelerinden birisi olan Kültür Merkezine İbrahim Tatlıses’in adının verilmesini de çok anlamlı buluyorum.
Çünkü, İbrahim Tatlıses, film senaryolarına taş çıkaran yaşam öyküsü, mücadelesi, müzikteki ustalığı ile ender bir sanatçı.
Hepsinde. önemlisi doğup büyüdüğü kentten her programında söz etmesiyle turizm elçiliği yapan vefalı insan.
Onu “bu kentin mağaralardan ibaret olduğu” kanısı uyandırıyor diye eleştirenler oldu ama bence işin aslı öyle değil. İbrahim Tatlıses, bu kentin sembol isimlerindendir. Her kentin yetiştirdiği sanatçılar var ancak, kaç tanesi Ibrahim Tatlıses kadar memleketini her programında zikrediyor. Zikretmekle kalmayıp, kentinin kültürünü tanıtıyor.
Bu nedenle onun adını yaşatmak da bir vefadır, borçtur.
Haliliye belediyesi bu hizmetiyle hem bir vefa örneği sergiliyor hem de kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sunuyor. Yani bir taşla iki kuş misali.
Ülkemizde belediyecilik anlayışında 1990’lara kadar bürokratik belediyecilik, 1990-2000 arası hizmet belediyeciliği, 2020 sonrası sosyal belediyecilik öne çıkarken bunda sonraki sürecin de kültürel belediyecilik olarak adlandırılacağı belirtiliyor. Kültürel belediyeciliğin öncülüğünü de vizyoner hizmetleriyle Haliliye Belediyesi yapıyor.
Tabi böyle vizyoner hizmetleri anlamak da ayrıca bir kültür meselesi diye düşünüyorum.
Mesleki Edindirme Ofisleri, modern bir Kütüphane, Konservatuar, Nikah Salonu ve Gastronomi Merkezi bulunan bina, geniş kitlelere hitap edecek birimlerinin yanı sıra ihtişamlı görüntüsüyle de adeta göz kamaştırıyor.
Eline sağlık Mehmet Canpolat, nam’ı diğer Yiğit adam…
Durmak yok, yola devam.
Kalın Sağlıcakla
İsmail ÇÖLKESEN