ŞANLIURFA – Taş Tepeler Projesi kapsamında yürütülen arkeolojik kazılarda, insanlık tarihine ışık tutacak çarpıcı bir buluntuya ulaşıldı. Karahantepe'deki kazılarda, ilk kez insan yüzü betimlemesi taşıyan bir T biçimli dikilitaş ortaya çıkarıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, keşfi sosyal medya hesabından duyurdu. Bakan Ersoy, daha önce insanı sembolize ettiği düşünülen T biçimli dikilitaşların bu yeni örnekle birlikte çok daha derin bir anlam kazandığını belirtti.
Kazılarda ortaya çıkarılan dikilitaşta, keskin yüz hatları, belirgin bir burun ve derin göz çukurlarıyla işlenmiş bir insan yüzü yer alıyor. Arkeologlara göre bu figür, Neolitik çağ insanının kendi yüzünü bir dikilitaşa yansıttığı bilinen ilk örnek olma özelliği taşıyor.
Yaklaşık 12 bin yıl öncesine tarihlenen bu eser, yalnızca arkeoloji dünyası için değil, insanlık tarihi açısından da büyük önem taşıyor. Bakan Ersoy, “Bu yüz, 12 bin yıl öncesinden bugüne uzanan bir bakışı taşıyor,” ifadelerini kullanarak, Anadolu’nun kadim topraklarında her keşfin ortak geçmişimizi biraz daha görünür kıldığını vurguladı.
Ersoy, bu tarihi bulguya imza atan kazı ekibine ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etti.