Harran Üniversitesi Akademik Açılış Törenini Harran`da Yaptı

Harran Üniversitesi 2020-2021 yılı akademik açılış törenini, ismini de aldığı Dünyanın ilk üniversitesi olarak bilinen Harran Okulu?nda yaptı.

EĞİTİM 3.10.2020 11:59:06 0
Harran Üniversitesi Akademik Açılış Törenini Harran`da Yaptı

Harran Üniversitesi 2020-2021 yılı akademik açılış törenini, ismini de aldığı Dünyanın ilk üniversitesi olarak bilinen Harran Okulu’nda yaptı.

Şanlıurfa’nın Harran İlçesinde düzenlenen akademik açılış töreni covid-19 önlemleri altında düzenlendi. Bu yıl pandemi sürecinden dolayı sosyal mesafe kuralları göz önüne alınarak düzenlenen programa, gelen davetlilerden HES kodları kontrol edilerek tören alana alındı.

Kadim Harran Okulu antik kalıntılarının bulunduğu yerde yapılan tören, 100 davetlinin katılacağı biçimde hazırlandı. Tören, Harran Üniversitesi resmi YouTube Kanalı üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Tören, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik açılış konuşması yaptı.

Harran Üniversitesi’nin mutlu ve onurlu gününü paylaşmak için toplanmış bulunduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik; “Bu yıl 5000'in üzerinde yeni öğrencimiz üniversitemize kabul ettik bir o kadar da öğrenciyi mezun ederek uğurladık. Öğrenciler bizim varlık sebebimizdir. Tüm zorluklara özellikle bu sene oluşan pandemiye rağmen yükseköğrenim dünyasının yeni dinamiklerini iyi takip ederek gerekli önlemleri almaya gayret gösteriyoruz. Göreve geldiğimden beri birkaç hayalimden birisi; ismi ile müsemma olduğumuz Kadim Harran Okulu’nu Harran Üniversitesi ile nasıl barıştırabiliriz, El Battani, Cabir bin Hayyan, Sabit Bin Kurra’nın muhteşem duruşunu bugün nasıl yeniden diriltebiliriz, varlığıyla övündüğümüz medeniyetlerin gölgesinde Urfamızda bir zihniyet değişimi nasıl gerçekleştirebiliriz, tüm bu soruların cevabının ancak doğru bir duruş ile sağlanacağına olan inancım her geçen gün perçinleşiyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasilerle, bilim yöneticileri ile bütünleşmek en büyük hayalim. Bu projelerimizi siz kıymetli önümüzdeki dönemde paylaşmak için hazırlıklarımız devam ediyor” diye konuştu.

Rektör Çelik’in konuşmasının ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya ve Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mustafa Akın birer konuşma gerçekleştirdiler.

Protokol konuşmalarından sonra Harran Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri tarafından müzik dinletisi ve Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Benek’in senarist ve yönetmenliğini yaptığı, tarihi Harran Okulu ile El Battani’nin yaşamı ve çalışmalarının işlendiği halen çekimleri devam eden 75 dakikalık uzun metrajlı “Harran Okulu: El Battani” belgeselinden 18 dakikalık bir kolaj gösterimi yapıldı.

Tarihi Harran Okulu alanındaki törenin tamamlanmasının ardından gelen davetliler ile birlikte Balıklıgöl mevkiinde bulunan Harran Üniversitesi Urfa evine geçildi.

Protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek açılışı gerçekleştirilen Harran Üniversitesi Urfa Evi, restore edilen 5 eski Urfa evinin, yeniden organize edilmesiyle, Uygulama Oteline dönüştürüldü. Şanlıurfa turizmi açısından önemli bir yer tutacak olan 11 oda, avlu ve teraslardan oluşan Urfa evinin restorasyonu tamamlanarak hizmete girdi.

Program, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik tarafından Otel terasında verilen kokteyl ile son buldu.