Erdoğan: "Mülteci krizinde Türkiye'yi suçlamak nankörlüktür"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi.

DÜNYA 12.11.2021 08:30:00 0
Erdoğan:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı:

Soru: Mülteci krizi konusunda; "Viktor Orban az önce Sayın Başbakan'da ifade ettiği mülteci krizi konusunda Türkiye'nin neler yaptığını ve Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye destek olması gerektiğini söyledi. Ancak; düğün Yunanistan başbakanı miçotakisin mülteci krizinde sorunun Türkiye'den kaynaklandığını söyledi. Bir açıklaması oldu. Hem bu açıklamayı değerlendirmenizi isteyeceğim hem de Amerika Birleşik Devletleri'nin Dedeağaç'a sevkiyatı devam ediyor, Yunan basınında Dedeağaç'ın bölgenin gözlemevi olduğunu yönelik değerlendirmeler var. Bu iki konuyu nasıl değerlendirirsıiniz.?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Mülteci krizinin Türkiye tarafından kaynaklandığını söylemek gerçekten nankörlük şu anda Türkiye'de toplam mülteciye baktığımız zaman yaklaşık 5 milyon mülteci var. Türkiye'den kaynaklanıyor demek nankörlüktür. Eğer biz kapıları açacak olursak Yunanistan ne yapar bilemem. Hepsinden öte Ege'de Akdeniz mültecilerinin botlarını şişleyerek onları ölüme mahkum eden ülke Yunanistan bütün belgeler var elimizde. Yunanistan ve avanesi dürüst davranmıyorlar bölgede güven telkin etmiyorlar. 

Ege'de Akdeniz'de bu mültecileri, bu düzenli düzensiz göçmenleri o sulara gömdüklerinin belgeleri var elimizde. Bunu dünyaya anlatmak suretiyle dünyayı aldatabilirsiniz ama Türkiye'yi aldatamazsınız.Dedeağaç ile ilgili konuda aslında sadece Dedeağaç bir üst değil, Yunanistan'ın kendisi şu anda Amerika'nın bir üssü durumuna gelmiştir.

Yunanistan'ın içerisindeki Amerikan üslerinin sayısını saya saya bitiremedim. O denli Yunanistan'ın içinde Amerika'nın üsleri var şöyle hepsini bir araya toparladığımız zaman ortaya öyle bir tablo çıkıyor ki Yunanistan'ın kendisi adeta Amerika'nın üssü gibi.Dedeağaç bunların içerisinde sadece ufak bir bölge.

Bütün bunlar niye yapılıyor? Neden yapılıyor.? Biz bunu da bir gerek Biden ile (ABD Başkanı ) gerek ilgililerle Savunma Bakanı Dışişleri Bakanım (ABD) yaptıkları görüşmelerde sorduklarında kaçamak kaçamak cevaplar veriyor.

Dürüst davranmıyorlar ve kendilerine seçtikleri komşu yanlış bir komşu. Ve üst olarak da Ege'de Yunanistan'la takındıkları bu tavır doğru bir tavır değil. Biz NATO üyesiyiz Amerika NATO üyesi, Yunanistan NATO üyesi ama NATO üyeleri olarak Amerika en çok destek veren olduğuna göre; biz niye birbirimize düşüyoruz.? Ve NATO üyeleri içerisinde gerek asker sayısı itibariyle gerekse mali destek itibarıyla Türkiye Amerika'dan sonra ilk 7 içerisinde yer alan bir ülkedir. Böyle bir tablo var. Yunanistan'ın böyle bir durumu yok. Yunanistan çok gerilerde fakat biz kendimize inanıyoruz. Kendimize güveniyoruz ve biz bu bölgenin sigortasıyız."

Kaynak: Hibya Haber Ajansı