Berat Gecesi Büyük Bir Fırsattır

Köşe Yazarımız Numan Aladağ'ın Yazısı

KÖŞE YAZISI 16.03.2022 19:03:00 0
Berat Gecesi Büyük Bir Fırsattır

Berat Gecesi Büyük Bir Fırsattır
Değerli okuyucularımız!

Harran Ajansı ailesi olarak, Mübarek Beraat Kandilinizi tebrik eder. Cenab-ı Allah, Türk İslam Dünyasını, böyle mübarek günlerden mahrum etmeyen kullarından eylesin.


Af ve mağfiret gecesi olan “Berat Kandili”’ni idrak edeceğiz. Cenab-ı Allah İslam Dünyasını, böyle mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine, birlik-beraberlikten ayırmayan kullarından eylesin.​ AMİN

Değerli okuyucularımız,
Cenab-ı Allah'ın emirleri, Kur'an-ı Kerim’de tebliğ edildi. Şaban ayının on beşinci gecesi Berat kandili olarak anılır. 17 Mart Perşembe günü Berat gecesidir. 17 Mart Perşembe günü oruç tutma imkanı olanlar, 16 Mart Çarşamba gecesi Sahura kalksın.

İslam aleminde ''LEYLE-İ BERAT'' olarak şöhret bulmuştur. Bu geceye ayrıca ''LEYLE-İ MÜBAREK'', ''LEYLE-İ RAHMET'', LEYLE-İ SAK'', LEYLE-İ FERMAN'' gibi isimler verilmiştir. Manaları düşünülürse, bu isimlerin hepsi de bu gecenin Mübarek bir gece olduğuna işaret etmektedir.

Berat; Borçtan, suç ve cezadan, hastalıktan, insan ruhuna ızdırab ve azap veren sıkıntılardan kurtulmaktır. Fakat bu kurtuluş, unutulmamalıdır ki, yalnız Cenab-ı Allah'ın has kullarına, Allah'a gönül bağı ile bağışlanmışlara, Hz. Muhammed (s.a.v.)'e sevgi perçini ile kenetlenmişlere, Müslümanlara mahsustur.

Berat Gecesi başta olmak üzere, yılın 12 ayı her gün 15 defa Ali-İmran Suresi: Ayet 18-19'u okursa, Cenab-ı Hak o kişiye hesapsız rızık verir. Helal rızık isteyen, mutlaka bu iki ayeti okusun.
Ali-İmran Suresi/18: "Şehidallahu ennehu la ilahe illa hü velmelaiketü ve ulul ilmi kaimen bil-kıst. La ilahe illa hüvel-azizül-hakim.
Ali-İmran Suresi/19- İnneddine indallahil İslam. Ve mehtelefellezine ütül-kitabe illa min ba'di ma caehumül ilmü bağyen beynehüm ve men yekfur bi ayatillahi feinnallahe seriül hisab"

BERAT GECESİNİN ÖZELLİKLERİ
1- Dünya aleminin mali yılbaşısıdır.
2- Dünya aleminde yaşayan her canlı varlıkların rızık ve ecelleri bu ayda taksim ve tayin olunur.
3- Her insanın temize çıkma defteri doldurulur ve Cenab-ı Hakk'a arz olunur.
4- Kulluk imtihanında başarı kazananlara Berat (Cehennem azabından kurtuluş fermanı) verilir.

MUHTEREM MÜSLÜMANLAR!
''Şaban ayının yarısı oldu mu o geceyi ibadetle ihya edin. Gündüz de Oruç tutun. Çünkü Cenab-ı Allah o akşam, grup vakti dünya semasına tecelli eder ve şöyle der:
''İstiğfar eden var mı ki? Onu affedeyim.''
''Rızık isteyen var mı ki? Ona rızık vereyim.''
''Bir hastalığa yakalanan var mı ki? ona afiyet vereyim. Var mı ki, var mı ki?.. diye ta sabaha kadar devam eder.''

Berat gecesinde, kaza namazlarına yer verin ve Cenab-ı Allah'a şöyle yalvarın:
''Allah'ım, bize hem dünyada hem de ahirette daima iyilikler ver. Bizi azabından esirge.

Allah'ım, biz İslam’a davet sesi işittik, ona kulak verdik, onu bütün kalbimizle kabul ettik. Bizim büyük ve küçük günahlarımızı bağışla.

Allah'ım, bizi affet. Allah'ım bize bol rızık ver. Allah'ım, bizi dünyada ve ahirette mahzun ve mahçub etme.

Allah'ım, kıyamet gününde yüz kızartıcı günahlarımızı yüzümüze vurma.

Allah'ım, İslam aleminin içinde bulunduğu şu gecenin bereket ve rahmetini ihsan eyle.

Allah'ım, azabından affına, gadabından/gazabından rızana sığınıyoruz. Senden yine sana iltica ediyoruz. günahlarımızı bağışla yarabbi.'' diye dua etmeliyiz.

BERAT DUASI:
''Allahümme! İn künte ketebte ismi şekiyyen fi divani'l-eşkiyai femhuhu. Vektübni fi divanis, süadai. ve in künte ketebte ismi saiyden fi divanis, süadai fesbüthü. Fe'inneke kulte fi'kitabikel'kerim: "yemhullahü ma yeşau ve yusbitu ve indehu ümmü'l-kitab."
Ma'nası: "Allahım! İsmimi mes'udlar, bahtiyarlar arasına yazmışsan, Onu orada sabit muhkem kıl. Eğer bedbahlar, asiler-eşkıyalar arasına yazmışsan, oradan silipimha ediver, çünkü sana göre bir küçük-zorluk yoktur. Sen dilediğini imha (yok) eder, dilediğini sabit (var) edersin Senin katında ümmül kitab mevcud."

Evliyaullahtan İbn-i Cevzi'ye: ''Tespih mi? Yoksa istiğfar mı efdaldır?'' diye sormuşlar.
Şu cevabı vermiş: ''Kirli elbise, kokudan ziyade sabuna muhtaçtır.''

Muhterem Mü'minler!
Berat gecesinde, Kur'an okumasını bilenler üç Yasin-i şerif okusun. Bilmeyenler, Türkçesini veya internette de okuyabilirler.
Birinci okunuşunda, Allah'a inanan kullarından olmak niyetiyle okunacaktır.
İkinci defa okunurken, hayırlı ömür uzunluğu niyetiyle okunacaktır.
Üçüncü defa okunurken, kaza, bela'dan emin olup helal ve hayırlı rızık için okunacaktır.

Değerli okuyucularımız,
Bu Mübarek Geceden faydalanma fırsatını kaçırmayalım.
Erzurumlu hafız Abdullah Aldır hoca diyor ki: "Mezarlıkları ziyaret edip yapacağımız ibadetlerin aynısını evde de yapabiliriz." Kendi bilgimiz dahilinde Kur'an-ı Kerimden, Sure ve ayetler okuyup, mezarlıklarda olanların, Atalarımızın ve Ay-yıldızlı Şanlı Türk Bayrağı için hayatlarını feda eden cümle Vatan şehitlerinin de Ruhlarına bağışlayıp dua edebilirsiniz.

Ayrıca akraba, yaşlı komşu, hastaları, ziyaret imkanı Koronavirüs salgını sebebiyle imkan yok. O zaman, telefonla iletişim kurarak saygı ve sevginizi bildirin. Berat gecesinde, yardıma muhtaçlara yardım etmeyi de unutmayalım.

NOT: Böyle mübarek gün ve gecelerde, ilk önce akraba, komşu, dostlara ve yardıma ihtiyacı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yardım ediniz.

Hindistan'nın İslam araştırma enstitüsü başkanı iken emekli olan, Mevlevi Seyyid Asaf Ali Hoca diyor ki: "Kim gece uyandığı zaman bu duaları okursa Cenab-ı Hakk ne hacet dilerse ihsan eder"
Dua 1- "La ilahe illallahü vahdehu la şerike lehu, lehül'mülkü ve lehül'hamdü ve hüve ala kulli şey'in kadir."
Dua 2- "Subhanellahi velhamdulillahi velailahe illelahu vallahu ekber, vela havle vela kuvvete illa billahil aliyül azim."

Böyle mübarek günlerden faydalanıp af olmamıza vesile olacak hayırlı işlerle zamanımızı değerlendirelim. Daima sadakat ve samimiyet ahlakına nail olalım ki, Cenab-ı Allah yaptığımız ibadet ve duaları kabul etsin. Amin.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk, Kur'an-ı Kerim hakkında ne diyor: ''Kur'an okumasını bilenler önde, bilmeyenler ise Kelime-i Şahadet getirerek arkada yürüdüler. Çanakkale Zaferini bunun yüzüsuyu hürmetine kazandık. İşte Türk Askerinde ki ruh ve iman kuvveti budur.'' diye topluma seslenmiştir.

Cenab-ı Allah, yaptığınız ibadet ve duaları kabul etsin. Berat Kandiliniz Mübarek olsun. Allah tekrarını nasip etsin.

Cümle vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, cümle atalarımızı Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

Kaynakça:
Diyanet İşleri Başkanlığı 207 nolu yayın1982
Hindistan İslam araştırma enstütüsü eski başkanı, Mevlevi (Hafız) Seyyid Asaf Ali
Erzurum'lu Hafız Abdullah Aldır Hoca (Din Görevlisi)