Az Konuştu,  Çok Şey Anlattı!

Gazeteci İsmail Çölkesen Yazdı; Az Konuştu,  Çok Şey Anlattı!

KÖŞE YAZISI 19.04.2021 23:24:00 0
Az Konuştu,  Çok Şey Anlattı!

Az Konuştu,  Çok Şey Anlattı!
 
Haliliye’ye taşınmaya karar verdim. Neden mi? Yazımı okuyun anlarsınız…
 
Bazı insanlar vardır çok konuşur, az şey anlatır, başka biri ifadeyle  boş konuşur. 
Ama yine bazıları vardır az konuşur, çok şey anlatır. Tıpkı benim “Urfa Yiğidi” lakabını verdiğim Mehmet Canpolat gibi….
Ben Güneydoğu TV’de değerli meslektaşım Mehmet Demir'in hazırlayıp, sunduğu “Misafirle Ramazan Sohbetleri” programına katılan Mehmet Canpolat’ı izlerken Haliliye ilçe sınırları içinde emlak aramaya başladım.
Neden mi? 
Hemen anlatayım.
Bir yerleşim birimini tercih kriterleri sıralansa ilk sıraya “Belediyecilik” hizmetlerini koymak gerekir. 
Eğer yaşadığınız bölgede belediye çalışmıyorsa, o koltuğu işgal eden başkan protokol gezmekten, koltuğun keyfini sürmekten başka bir şey yapmıyorsa “olmaz olsun böyle memleket” dedirtir insana.
Bir defa insan yaşadığı yerde mutlu olmalı. Bunu da sağlayacak olan belediyelerdir.
Çöpünüz alınmıyorsa, çağdaş yaşam alanları yoksa, sıradan bir rutin belediyecilik hizmetinden bile mahrumsanız, sosyal belediyecilik yoksa, çevrenizdeki insanlar açlıktan bahsediyorsa, insanı duygular kaybedilmişse böyle bir yerde mutlu olunabilir mi? 
Başkan Mehmet Canpolat, program sırasında Fen İşleri nerede ne yapmış, zabıta ne yapıyor, Beyaz Masa’ya kaç şikayet geliyor, kaçı anında cevaplanıyor. İlçenin en ücra mezrasında vatandaşın hangi talebi var, hangisi çözülmüş, hangisi çözülecek. Fen işleri nerede çalışıyor? hangi mezraya kaç kilometre yol yapıldı?  Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kaç yoksula kucak açıyor? hepsini sular seller gibi anlatan adamın sahada olmadığından şüphelenmek mümkün mü? Tüm hizmetleri sular seller gibi anlattı.
Neden? Çünkü o hep sahada. Seçildiği günden beri sahadan ayrılmıyor, sorunları bizzat yerinde tespit ediyor, talepleri dinliyor.
Bu programda bir şey daha öğrendim ki hiçbir şekilde basına konu olmadan değerli eşi ile birlikte geceleri de ev ev geziyormuş. Çünkü, erkek olduğu için kendisine sorununu anlatamayan bir kadın eşine anlatır diye düşünüyormuş. Şu inceliğe ve nezakete bakın. Bu memlekette kaç tane belediye başkanı bunu yapıyor acaba.
Göreve geldiği günden beri hep sahada olan Mehmet Canpolat’ın bu programını izlediğimde Haliliye sınırları içinde yaşayanları bir kez daha kıskandım. 
Bu ilçe  387 bin nüfusu ile Şanlıurfa'nın nüfus ve seçmen sayısı bakımından en büyük ilçesi.
32 ilden büyük bir ilçe. 145 bin resmi kayıtlı Suriyeli misafiri olan Haliliye Belediyesi’nin hizmetlerinden 550 bin civarında nüfus faydalanıyor.
Büyük başın derdi büyük olur misali büyük ilçenin de hizmet yelpazesi geniş olduğundan herkesi mutlu etmek de özel bir maharet ister. Hepsinden önemlisi de ekip ister. Mehmet Canpolat Şanlıurfa’daki belediyeler içinde ekibini en iyi seçen başkan bana göre.
Ekibine “Hepiniz birer Mehmet Canpolatsınız” diyerek, onlara sorumluluk yüklediğini anlatan bizim Urfa Yiğidi, bunca yüklendiği personelini de onere etmesini biliyor. Gerek insanı yaklaşımıyla gerek ödül sistemi ile Haliliye’de yaşayanlar kadar Haliliye Belediyesi’nde çalışanların da yüzleri gülüyor.
Sosyal belediyecilikte Türkiye’ye rol model olan, Birleşmiş Milletler tarafından sosyal belediyeciliği en iyi işleten belediye olarak seçilip destek verilen Haliliye Belediyesi’nin hizmet yelpazesinde yok yok…….
 Erzağınız mı yok?
Aç mısınız?
Tıraş mı olamıyorsunuz?
Eviniz kirlendi temizlik yapamıyor musunuz?
Çocuğunuzun kırtasiye malzemesine mi ihtiyaç var?
Çocuğunuzu dersaneye gönderemiyor musunuz?
Sabah işe giderken sıcak bir çorba ve bir parça ekmek ikramı mı bekliyorsunuz?
Özel hastalıklarınız nedeniyle özel beslenmeniz gerekirken bunları temin mi edemiyorsunuz?
Kadınsınız ve aile bütçenize katkıda bulunmak için meslek mi öğrenmek istiyorsunuz?
Vs… vs… vs….
Bu listeyi tamamlamaya kalksam sayfalar dolar, siz okumaktan sıkılırsınız.
Kısaca özetleyeyim. 
Haliliye Belediyesi tam 22.000’e yakın aileye yardımda bulunuyor.
Her gün çölyak hastaları için 1.800 adet glutensiz ekmek üretilip, sadece Haliliye değil tüm İl genelindeki hastalara bedava dağıtılıyor. Ayrıca çölyak gıda kolisi veriliyor. Fenilketonüri hastalarına da aynı şekilde ekmek ve erzak yardımı yapılıyor. 
438 ailenin evine düzenli temizlik hizmeti sağlanıyor. 
 Sosyal Belediyecilikte şaha kalkan Haliliye Belediyesi, TV reklamlarında lüks marketlerin “Getir” hizmetini veriyor. Yoksulsanız ve bu yapılan araştırmalarla tespit edilmişse ve yardım almanız uygun görülmüşse sırtınız yere gelmez. Arkanızda dağ gibi Haliliye Belediyesi ve yiğit bir başkan var.
Çünkü, o Sosyal Hizmetler ekibine şu talimatı vermiş;
 “Gelen hiçbir yardım talebini geri çevirmeyeceksiniz. Size de bütçe sınırı koymuyorum. Siz gerekeni yapın bütçeyi ben bulurum. O benim işim” 
Aslında bütçeyi aramasına da gerek kalmadan uluslararası örgütler bile Belediyeyi bulup gerekli desteği sağlıyor. 
Mesela Birleşmiş Milletler Aşevi’nin bir yıllık ihtiyacını karşılamış.
Şu anda Haliliye’ye 10 bin kişilik daha aşevi kuruluyor. 
Yine tüm birim müdürlerine şu talimatı vermiş, “Sahadan ayrılmayacaksınız. Vatandaş sorununu söylemeden siz göreceksiniz ve gereğini yapacaksınız”…
İşte bu sayede Beyaz Masa’ya gelen şikayetlerde bile Canbolat yönetimiyle yüzde yüz oranında azalma görülmüş.
Teknolojiyi de yakından takip edip dijital belediyecilikte de çığır açan Haliliye Belediyesi’ne ulaşmak o kadar kolay ki elinizde bir cep telefonu olsun yeter. 
Sorununuz çözülüyor ve çözüldüğü de size fotoğrafı ile belgelenerek gönderiliyor. 
Siyaseti halka hizmet için bir araç olarak gören Yiğit Başkan, bunca emeğinin karşılığında sadece “Dua İstiyor”… 
Diyor ki; “Bir tek vatandaşımız bile bana Allah Razı olsun” dediği zaman o gece rahat uyuyorum. Bir vatandaşımın sorununu çözemiyorsam o gece uyumak haram.
İş bitmeden uyumak yok, şarzımız bitene kadar devam”
Mehmet Canpolat, hizmetleriye Haliliye’de yaşamayı “ayrıcalıklı olmakla” eşdeğer yaptı.
Bence böyle devam ederse Haliliye ilçesi sınırlarında emlak fiyatları pik yapacak.
Paranız varsa yatırımınızı Haliliye’de yapın. Ben de Haliliye’ye yerleşmeye karar verdim. Bunca anlattıklarımdan sonra bu kararı almada haksız mıyım? 
Var olasın Haliliye’nin efsane olmaya aday başkanı….
 
Kalın Sağlıcakla
İsmail ÇÖLKESEN