ORUÇTA RUHUMUZU VE BEDENİMİZİ ARINDIRALIM

Köşe yzarlarımızdan Numan Aladağ yazdı; ORUÇTA RUHUMUZU VE BEDENİMİZİ ARINDIRALIM

GÜNDEM 12.04.2021 09:36:00 0
 ORUÇTA RUHUMUZU VE BEDENİMİZİ ARINDIRALIM
Değerli okuyucularımız,
 
Harranajans ailesi olarak, Mübarek Ramazan-ı şerifinizi tebrik eder. Cenab-ı Allah cümlemize mucibince amel etmeklik ihsan eylesin.
 
İslam binasından dördüncü Ramazan-ı şerifte Oruç tutmaktır. Oruç akıl ve ergenlik çağında olan her Müslüman'ın ibadet kasd ile Ramazan ayında fecir zamanından akşama kadar yeme içmek ve haram olan her şeyi terk etmesi demektir.
 
Oruç'un üç farzı vardır: Oruç'a niyet etmek, niyetin evvel ve aharını bilmek, sabahtan akşama kadar orucu bozan şeylerden sakınmaktır. 
 
Oruç çok faziletli bir ibadettir. Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: "Oruç benim içindir. Onun mükafatını da ancak ben vereceğim." buyuruyor. Diğer bir hadis-i şerif de: Ramazan da rahmet ve cennet kapıları açıldığı gibi, cehennemin kapıları da kapanır. Oruç tutan kimse günah işlemedikçe iftar edinceye kadar ibadettedir. Oruçlunun iki bayramı vardır. Biri iftar zamanı, iftar etmek, ikincisi Allah'a mülaki (Buluşan-kavuşan) olduğu zamandır. Ahirette Kur'an-ı Kerim ile Ramazan orucu mü'minlere en büyük şefaatçıdır." buyrulmuştur.
 
Oruc'un dini, ahlaki, içtimai birçok faydaları vardır. Cenab-ı Allah'ınfarzı olan bir emri yerine getirmek nefsin fena yollarını biraz olsun hafifletmek, aç olanların hallerini düşünmek ve perhizle sağlığımıza yardım etmek, kalbimizi temizleyerek ahiret işlerinin daha çok yapılmasına yardım gibi sınırsız faydaları ve faziletleri vardır.
 
İnsanın hakikaten oruçlu olup olmadığını Cenab-ı Allah'tan başka kimse bilmediği için riya da karışmaz. Ve bu suretle Allah'a karşı ihlas ile yapılan bir ibadet olduğundan bunun mükafatını da ancak Cenab-ı Allah bizzat kendisi vermesi ve kıyamet gününde oruç'tan başka hayır ve ibadetlerin sevabını herhangi bir hak sahibine verildiği halde orucun sevabı hiçbir suretle başkasına verilemeyeceği cihetle oruç'un, Allah için ve Allah'a karşı yapılan ibadetlerin riyasız olarak en halis ve mukaddes bir ibadet olduğu kendiliğinden anlaşılmış olur.
  
Ey İslam alemi! Hepimizin malumudur ki, insan oğlu akşama kadar birkaç defa yemeyince, çay, kahve, su ve hatta bazı kötü alışkanlıkları olanlar bu gibi kötü şeyleri içmeyince duramazlar. Halbuki bu mübarek ayda ''Oruç tutmak Allah-ü Tealanın bir emridir." deyip, zihnimize bu güzel fikri koyunca, onun sıcaklığı bize kuvvet vermekte; üç saat yemek yemesek, su içmesek duramaz iken vaktine göre 12 saat yemeden içmeden Cenab-ı Allah bizleri durdurabiliyor. İnanarak, samimiyetle üstelik bu açlık ve susuzluktan da çok zevk duyarız. Bunun nedenini hiç merak ettiniz mi? 
 
Bu, samimi bir teslimatın, sadakatla bir bağlılığın, Allah-ü Tealanın emrine sıkı sarılmanın sonucudur. Yani bu canımızın devası ve bir gönül sefasıdır. Gönül bu düşünce ile kaynar, Yaradanına karşı yapmış olduğu kutsal bir görevinin sevinci ile derinden derine sızlarsa, bu açlığa dayanmak kabil olabilir. 

Ramazan da Samimiyetle (Sadakatla) Müslümanım diyebilenler, daha çok merhametli ve daha fedakar olduklarından; ellerinden geldiği kadar kendilerine Cenab-ı Allah'ın helalından verdiği çeşitli rızıklardan ihtiyaç sahiplerine paylaşırlar. Müslüman kardeşlerinden muhtaç olanlara vermekle onları sevindirmiş, Allah ve Resulünün rızasını kazanmış olurlar.
 
     ORUÇ TUTANLARIN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR:
     1- Ramazan ayı boyunca mümkün olduğu kadar sofrada çeşit az olmalıdır. Ve bol bol yeşillik yiyiniz ki, sağlıklı olasınız.
     2- İftar sofrasında yerinden kalkamayacak kadar mide doldurulursa oruçtan fayda yerine zarar görülür. Onun için iftar sofrasında sabırlı olup, mide tıka basa doldurulmamalıdır.
     3- Peygamberimiz HZ. Muhammed (s.a.v.) oruçlarını, hurma, bal şerbeti, ve süt gibi tatlı şeyle açılırmış ki sağlık bakımından faydası olsun. O halde Peygamberimizin yaptığı gibi önce hafif ve tatlı bir şeyle iftar etmeli, sonra akşam namazını kılmalı ve ondan sonra iftar yemeğini yemeliyiz. Önce iftar ediniz. Çünkü dolu bir mide ile kılınan namazda hem huzur yoktur ve hem de sağlığa zararlıdır.
     4- Teravih namazından sonra zaman zayi edilmemeli ve hemen istirahate çekilmelidir. Uykusuzluğun sağlık üzerindeki zararları büyüktür. Uykusuz kalanlar, enfeksiyonlara (COVİD-19) daha çok yakalanıyor. Uyku,  insanlar için yeme ve içme gibi gereken fizyolojik bir ihtiyaçtır. 6-7 saatten az uyku uyuyan bakteriyal ve viral enfeksiyonların üç kat daha geliştiğini belirten tıb bilim adamaları, uzun süre uykusuzluk çekenlerin, mutlaka bir tıb doktoruna baş vurmalıdırlar. Sağlığımıza dikkat etmeliyiz.
     5- Sahura mutlaka kalkmalıyız.  Sahur yemeği hem sünettir, hem de bedenin mukavemetini artması bakımından sağlıkça gereklidir.  Sabah namazı kılınarak yatılırsa büyük sevaplara nail olunur, yenen sahur yemeği hazım olunur, hem de sağlık için faydalıdır.
 
Rajasthan-Bikaner'den, 6 kişilik Ramazan tatlısı tarıfi:
Malzeme: 
1- 1,5 Kilo elma 
2- 300 gram havuç 
3- 100 gram taze zencefil 
4- 200 gram tuzsuz taze peynir
5- İki yemek kaşığı tuzsuz tereyağı 
6- Yarım Türk kahvesi fincanı zeytinyağı. Tatlandırmak için, arzu ederseniz şeker şurubu veya bal ile tadlandırabilirsiniz.
NOT: Sade yediğiniz zaman, daha faydalıdır.
Hazırlanışı: Elma, havuç ve zencefil soyup mutfak robotunda püre haline getirilir. Tepsi zeytinyağı ile yağlanıp, püre haline getirdiğiniz malzemeyi ve granül haline getirdiğiniz  taze peynir ile iyice karıştırılıp tepsiye eşit serilir ve eritilmiş tereyağı her tarafına gezdirilir. Isıtılmış fırında pişirilir. Yanmaması için ara sıra kontrol ediniz. Afiyet olsun.
Bu tatlı tarifi Numan Aladağ'ın, Rajasthan-Bikaner-Sujasar köyünü ziyaret ettiğinde, Sujasar köyünde ikamet eden Türk asıllı Mohammed Bahadur Swaran'dan alınmıştır.
 
Ramazan alışverişi için, önemli bir hatırlatma!
Türkiye genelinde yaklaşık 2200 mağaza zincirine sahip bir mağaza markası, domuz eti ürünlerini helal ürünler ile bir arada satıyor. Orucunuz mekruh olmaması için, domuz eti ürünlerini satan bu mağazalar zincirine dikkat ediniz.
 
Mübarek Ramazan-ı şerif hürmetine, ömrümüzün ve amelimizin en hayırlısını ömrümüzün sonunda günümüzün en hayırlısında sana kavuştuğumuz, seni gördüğümüz gün eyle yarab: Dua ve ibadetlerimizi kabul buyur. Allah tekrarını nasip etsin. Amin.
 
Cümle vatan şehitlerini, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.
 
 
     İLAHİLER:
     Mübarek Ramazan geldi
     Mescitler nur ile doldu
     Mü'minlere Rahmet oldu
     Merheba ya Şehr-ü Ramazan merhaba
 
         Mübarek Ramazan gelir
         Samimiyetle Oruç tutan Rahmet bulur
          Münafıklar mahrum olur
          Merheba ya Şehr-ü Ramazan merhaba
 
Onbir aylık yoldan geldin
Mü'minlere rahmet oldun
Asilere zahmet oldun
Merhaba ya Şehr-ü Ramazan merhaba
 
Kaynakça:
Hindistan'nın yerli Türklerinden, Rajasthan-Bharatpur Ukha mescidi imamlarından, Abdulrazak Fazal Mirza
Tarihçi Mehibe Cırık
İslam dininin nurlu yolu Yazan: Osman Bayülken 1959